Sari la conținut

Petrecere de 4 iulie în curtea şcolii americano-române din Oradea

Petrecerea în aer liber organizată cu ocaziei Zilei de 4 Iulie e una cu tradiţie la şcoala americano-română din Oradea. De altfel, e şi una dintre cele mai aşteptate.

"- Cum sărbătoreşti tu Ziua Americii?
- Cu mâncare, cu hot dog şi mâncare americană şi ne jucăm multe jocuri."

"- Cum te joci tu astăzi?
- Eu mă joc cu cercuri."

Mirosul preparatelor cu specific american aduse în curtea şcolii i-au ademenit până şi pe cei mari.

"Avem în jur de 60 de copii şi părinţii acestora, bunicii, toată familia extinsă. Avem şi voluntari din Statele Unite, care participă alături de noi la această sărbătoare", spune Claudia Morar, directoarea şcolii şi grădiniţei americano-române din Oradea.

"E frumos! Văd că toată lumea poartă tricouri cu steagul Americii şi azi la şcoală am făcut steaguri şi am discutat despre imnul naţional al Americii. A fost minunat", s-a bucurat Anna Morriss, voluntar american.

În schimb, alţi voluntari americani au sărbătorit Ziua Independenţei prin muncă. A fost şi cazul lui Auburn Terry, o tânără de 19 ani venită special din Alabama pentru a preda limba engleză. În Oradea, ea va sta doar câteva săptămâni, de aceea pentru ea fiecare secundă e preţioasă.

"- Eu predau de 4 iulie, în timp ce familia mea mănâncă costiţă şi pui prăjit în Alabama.
- Ţi-e dor de ei?
- Da, foarte mult. Dar am să folosesc Facetime-ul mai târziu şi am să o văd pe mama şi pe verişorii mei aşa ca va fi bine. Dar, sunt bucuroasă că sunt aici şi fac asta."

Ziua Americii a fost marcată prin petreceri şi în alte oraşe din ţară.

Reporter: Diana Grad
Operator: Robert Rezmuves