Sari la conținut

Petrecere în satul celor 1000 de pivniţe. Locuitorii din Sălăcea, Bihor, au serbat Zilele Satului

Între două extreme! Aşa au sărbătorit locuitorii comunei Sălacea zilele localităţii. Tradiţionaliştii au petrecut ca pe vremuri: în casele din lut au gătit după reţete vechi de sute de ani, au scos vinul cel bun şi au ascultat melodii cântate la citeră - un instrument tradiţional.

S-a muncit încă din zori pentru masa îmbelşugată de la petrecere. "Am zdrobit cartofii, i-am pus pe masă să se răcească, iar după ce s-au răcit, am presărat peste ei făină."

Sărbătoarea a ţinut însă pasul şi cu timpurile. Tinerii din sat s-au adunat la o demonstraţie de drifturi şi la defilarea majoretelor.

"Avem evenimente pentru copii și pentru cei mai batrâni. Pentru cei mai batrâni - pe șirul pivnițelor, pentru copii - dansul ce se vede în spatele meu", spune Bela Horvah, primarul comunei Sălacea.

Sălacea este comuna celebră pentru cele o mie de pivnițe care datează de sute de ani.

"Fiecare familie are propria pivniță. Asta înseamnă că atâtea pivnițe sunt câte numere de case. Fiecare bărbat pune un mare accent pe îngrijirea pivniței, așa cum o femeie își întreține casa", povesteşte Karol Kovacs, localnic din Sălacea.

Edilii promit că sărbătoarea va avea loc an de an.

Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Robert Rezmuves