Piaţa de miei din Oradea | Program şi condiţii de acces

Data publicării:
miei taiati multi

În săptămâna dinaintea Sărbătorii Paştelui, în Oradea va funcţiona un centru de comercializare și sacrificare a mieilor, în cadrul Pieţei Ioşia. Comercianţii trebuie să îndeplinească anumite condiţii şi să achite o taxă Administraţiei Domeniului Public.

miei taiati multi

Piaţa de miei va fi deschisă pentru cumpărători după următorul program:

Marţi 11.04.2017 - între orele 9.00 - 17.00
Miercuri 12.04.2017 - între orele 9.00 - 17.00
Joi 13.04.2017 - între orele 9.00 - 17.00
Vineri 14.04.2017 - între orele 9.00 - 17.00
Sâmbăta 15.04.2017 - între orele 9.00 - 13.00

Comercianţii îşi pot aduce mieii în piaţă în fiecare zi din cele cinci, de la ora 8. Ei trebuie să plătească o taxă zilnică de sacrificare şi vânzare în valoare de 10 lei/miel.

Tariful încasat de Administraţia Domeniul Public Oradea de la fiecare măcelar care sacrifică mieii este de 75 de lei/zi; verificarea stării de igienă și sănătate a măcelarilor se va face zilnic între orele 8:30 şi 9.

Potrivit ADP, măcelarii trebuie să aibă echipament minim de protecție sanitară, să dețină instrumentarul necesar desfășurării activității şi să aibă o stare de sănătate corespunzătoare, atestată cu fișă de aptitudini vizată de un medic specialist în medicina muncii.

Producătorii trebuie să aibă asupra lor următoarele documente:
- certificatele sanitare veterinare care atestă starea de sănătate a mieilor,
- formularele de mișcare și formularul privind furnizarea informațiile referitoare la lanțul alimentar,
- atestatele de producători și carnetele de comercializare,
- copia după CUI și avizul de însoțire a mărfii.

La rândul lor, crescătorii de oi şi capre care doresc să comercializeze animale în acest centru trebuie sa îndeplinească următoarele cerințe minime:
- mieii să fie identificaţi prin crotalii şi înregistraţi în baza de date
- înainte de transportul mieilor de la locul de origine, aceştia vor fi examinaţi obligatoriu de către medicul veterinar împuternicit de la DSVA de pe raza localităţii unde este înregistrată exploataţia de animale, care în urma examenului va emite documentele sanitare veterinare în conformitate cu legislația în vigoare
- mijloacele de transport animale trebuie să deţină document de înregistrare/autorizaţie sanitară veterinară.

„Sunt exceptate de la obligația de a deține document de înregistrare/autorizație pentru mijlocul de transport, mijloacele de transport proprii ale agricultorilor care efectuează transportul propriilor animale pe distanțe de până la 50 de kilometri, cu condiția ca mijloacele de transport să asigure condiţii minime de bunăstare a animalelor în timpul transportului”, se arată într-un comunicat al ADP.

Cei care vor să afle informaţii suplimentare despre Piaţa de Miei din Ioşia pot să apeleze numărul 0771/263.157.

Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri