Piața Unirii naște controverse

Data publicării:
stire piata unirii
Pentru reabilitarea pieței centrale a Oradei autorităţile locale au obţinut anul trecut fonduri europene. A fost organizată o licitaţie, în urma căreia a fost  desemnată o firmă care să conceapă configurația acestui spațiu.
"A fost o discuţie sau un mic concurs între trei arhitecţi implicaţi în cadrul firmei respective, dintre care s-a ales una dintre variante", îşi aminteşte arhitectul Tamás Emődi, realizatorul proiectului iniţial.
Proiectul ales inițial de edili a fost abandonat fără prea multe explicații săptămâna trecută. Asta, în ciuda faptului că Primăria a plătit 80 de mii de euro pentru realizarea sa. 
"Am avut discuţii cu reprezentanţii Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Bihor, la începutul acestui an. Unanim, s-a stabilit că proiectul iniţial nu trebuie pus în aplicare", confirmă Mircea Mălan, viceprimarul municipiului Oradea.
Așa că edilii au comandat un nou proiect de amenajare. Pentru acesta au fost plătiţi unei firme din Bucureşti alţi 15 mii de euro, limita maximă pentru care este permisă încredințarea directă a lucrării, aşa cum s-a întâmplat în acest caz. Soluţia găsită este criticată de şeful arhitecţilor din România.
"Soluţia care a apărut n-a fost obţinută prin comparaţie. Toată această procedură a fost netransparentă", spune Şerban Ţigănaş - preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România.
"Este păcat să se întâmple la proiecte de mare anvergură ori să se renunţe la ele, ori să ajungă la întâmplare pe prima primului venit. Nu am dorit să fiu acest prim venit, dar există acest pericol", susţine arhitectul Horea Gavriş, realizatorul proiectului actual.
Preşedintele Ordinului Arhitecţilor condamnă şi faptul că locuitorii oraşului nu au fost consultaţi în legătură cu noul proiect de amenajare a pieţei Unirii.
"Sunt şi acolo foarte mulţi oameni care aşteaptă ca măcar o dată în viaţă să-şi poată spune părerea despre cel mai important spaţiu din oraşul lor", crede Şerban Ţigănaş.
Edilii spun că noul proiect prezintă doar modificări ale celui iniţial, motiv pentru care au primit acordul Uniunii Europene să îl pună în aplicare. Aprobat şi în Consiliul Local, acesta va fi transformat în realitate de o firmă aleasă prin licitaţie. Termenul de finalizare a lucrărilor este decembrie 2014.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri