Pirateria inamicul artiștilor

Data publicării:
stire 20piraterie-45734


Claudiu Mihuț - reporter Digi24 Oradea

"Dacă unii descarcă de pe internet pentru uz propriu anumite programe sau jocuri, alții își creează o adevărată afacere. Rețeta este simplă. Cumpără un cd cu 1 leu și transcriu pe el cel mai recent joc apărut. Apoi îl vând cu 25-30 lei. Asta în timp ce în magazinele de profil jocul original costă mai bine de 200 de lei."

Un disc cu sistemul de operare se vinde pe piața neagră cu 10-15 lei la care se adaugă în cele multe cazuri si instalarea softului care costa 40 de lei. Un studiu arată că în România pirateria depășește cu mult media europeană. Peste 64 % dintre români descarcă ilegal de pe internet programe.

Cei mai mulți pirați romani sunt tineri. Acestia copiaza modelul strainilor care publica pe internet programe, filme, muzica sau jocuri .

Pirateria ii afecteaza cel mai mult pe artiști. Ana Maria Georgescu a căstigat în 2001 festivalul de la Mamaia cu piesa Ochii tăi. Își amintește că albumul s-a vândut ca păinea caldă iar asta aducea și succesul pe plan financiar.

Ana Maria Georgescu - artistă

"S-au vândut peste 100000 de exemplare ceea ce însemna un succes asigurat."

Acum lansarea unui album e un gest de teribilism spune cântăreața deoarece valoarea și aprecierea artistului prin numarul de albume vandute nu mai poate fi stabilita.

Ana Maria Georgescu - artistă

"Totul e la îndemâna pe internet automat au scăzut și vânzările albumelor."

În 2012 Poliția din Bihor a deschis 16 dosare penale pentru publicarea pe internet a operelor fără consimțământul titularului dreptului de autor.

inspector principal Alina Dinu - putătorul de cuvânt al IPJ Bihor

"Au fost ridicate 10 unități de calacul și peste 500 de discuri optice care conțineau mărfuri pirat. Pedeapsa pentru astfel de infracțiuni este închisoarea de la 1 la 4 ani sau amenda penală."

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri