Plan roşu de intervenţie în Bihor | O furtună a devastat un camping din Bulz. O persoană a murit, mai multe sunt rănite

Data actualizării: Data publicării:
BIHOR FURTUNA 4

Plan roşu de intervenţie declanşat la Bihor, unde o furtună violentă, însoţită de grindină, a devastat un camping din Bulz, o localitate aflată la 75 de kilometri de Oradea, unde erau cazate aproximativ 100 de persoane. Vijelia s-a abătut asupra zonei în jurul orei 21:30. Un copac s-a prăbuşit peste o maşină în care se aflau două persoane. Un om a murit, celălalt a fost rănit grav.

furtuna Bulz1
furtuna Bulz1

foto: Sammy Suciu

ACTUALIZARE 01.10: S-a încheiat planul roşu, s-au încheiat şi căutările. Ne-a îngrijorat situaţia maşinii peste care a căzut un copac, aparţinea unei femei care venise cu două fetiţe. Din fericire, fuseseră luate de o persoană şi duse la o cabană în apropiere", a declarat la Digi24 prefectul Ioan Mihaiu.


BIHOR FURTUNA 1
BIHOR FURTUNA 1

ACTUALIZARE 01:00: O persoană rănită a primit îngrijiri medicale de la paramedici într-un local din zonă, după care a fost transportată la spital de echipajul SMURD. Imagini Facebook/newsalert.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ACTUALIZARE ora 00:30: Unul dintre răniţii care au ajuns cu o maşină la UPU Huedin a fost preluat de un echipaj medical şi este transportat spre Spitalul Judeţean din Cluj-Napoca.


ACTUALIZARE ora 00:20: Potrivit căpitanului Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU Crişana, în momentul producerii furtunii, în tabăra de la Bulz erau 150 de persoane, iar în camping în jur de 20.

"Colegii mei fac căutări pentru a verifica dacă nu există victime", a declarat Camelia Roşca. "Bilanţul, din datele de până acum, se ridică la 16 victime. O persoană a murit, trei sunt în stare gravă, opt au suferit diferite traumatisme şi leziuni. Trei din persoane au venit singure la UPU a Spitalului Judeţean Oradea, iar trei au ajuns la UPU Huedin."


ACTUALIZARE ora 00:15: "Colegii mei de la faţa locului au încetat planul roşu de intervenţie", a anunţat la Digi24 doctorul Raed Arafat.


ACTUALIZARE ora 00:10: Într-o intervenţie la Digi24, un subofiţer din cadrul Jandarmeriei Bihor a povestit că zona campingului din Bulz a fost lovită de o vijelie "ca o tornadă". "Furtuna a ajuns într-o zonă cu plopi, a scos din rădăcini mai mulţi copaci. Toată lumea a fugit spre maşini şi în corturi. Unii au fugit spre casele localnicilor, care le-au deschis uşile şi i-au primit."

Subofiţerul a precizat că la început se vorbea de persoane dispărute, dar în cele din urmă au fost găsite.


ACTUALIZARE ora 0:00: Imagini din timpul furtunii de la Bulz au fost postate pe grupul INFO TRAFIC jud. Bihor, dar şi de Alexandru Constantin Hora.


ACTUALIZARE: Coordonatorul UPU-SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, a declarat pentru Digi24 că zona unde s-a produs tragedia este una turistică foarte frecventată: "Au căzut mai mulţi copaci, e o zonă cu foarte mulţi plopi care n-au rezistat furtunii. Bilanţul este: un mort, doi răniţi grav, cinci răniţi mediu, plus încă şase cu contuzii şi escoriaţii."

Prefectul Ioan Mihaiu a declarat, la rândul său, că deocamdată nu s-au făcut apeluri la 112 din alte zone decât campingul din Bulz. "ISU, Poliţia, Jandarmeria caută pe sub copaci, pe lângă maşini, în toată zona, şi alte posibile victime. Zona arată dezastruos. Dar din apelurile primite la 112, la ISU, nu avem alte zone grav afectate de furtună", a declarat Mihaiu.

Prefectul a adăugat că persoanele participau la o întâlnire religioasă la unul dintre cele două campinguri din Bulz."De joi au început să vină oamenii, unii au plecat sâmbătă, alţii duminică, nu putem şti înaintea furtunii câte persoane au fost, dar la momentul furtunii erau peste 100 de persoane."


La Digi24, secretarul de stat Raed Arafat a confirmat că decesul unei persoane şi rănirea altora. Arafat a declarat că a fost declanşat planul roşu de intervenţie după un apel conform căruia furtuna care s-a abătut asupra campingului din Bulz a rănit mai multe persoane.

Au căzut câţiva copaci, plus a fost grindina care a rănit mai multe persoane. Avem un deces, care este confirmat, dar aceste date se pot schimba."

Un alt arbore a căzut peste un cort în care se aflau mai mulţi turişti. Unul este în stare gravă, mai mulţi au fost răniţi uşor. Unele au fost lovite de bucăţi mari de grindină. La faţa locului au fost trimise toate cele 11 echipaje SMURD din Bihor şi alte trei din judeţul Cluj. În zonă au ajuns şi trei maşini ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă.

Până la ora 23, la Spitalul Judeţean din Oradea au fost transportaţi patru turişti răniţi, dintre care unul în stare gravă, iar ceilalţi trei cu leziuni medii.

Potrivit lui Raed Arafat, mai este afectat un camping în Bratca, lângă Bulz, unde au fost iarăşi pagube din cauza furtunii.

Editor web: Adrian Laboş

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri