Plantări făcute de mântuială. Jumătate din pomii plantaţi de CNADNR în Bihor, pe DN1, s-au uscat

Data publicării:
copaci uscai 120615

În luna februarie, aproape 1000 de nuci de pe marginea drumului national 1, între Oradea si Cluj-Napoca, au fost doborâți și transformați în lemn de foc.

"Necesitatea tăierii arborilor de pe aliniamentul drumului naţional DN1 este datorată faptului că arborii sunt un real pericol pentru siguranța circulației, au vârsta necesară tăierii, în mare parte bolnavi, nu mai corespund din punct de vedere estetic. Începând cu primăvara anului 2015, atunci când condițiile atmosferice vor permite, se va demara plantarea de arbori și arbuști pe sectorul de drumuri nașionale pe care se fac tăierile", transmiteau în iarnă cei de la CNADNR.

Şi s-au ţinut de cuvânt:  au început plantările în luna mai. După nici o lună, jumătate dintre puieţi s-au uscat şi se pierd printre scaieţi şi buruieni. Cei mai supăraţi sunt şoferii, care trebuie să îndure canicula chiar şi în popasurile de la marginea drumului naţional 1.

"Ar trebui să arate mult mai bine, să fie umbră, să fie foarte dezvoltați ca și vegetație. Popasurile de pe DN 1 sunt lipsite de locuri de stat de toalete și vegetație."

"Ar fi mai comod să oprești la umbră, decât să te bată soarele în cap pe marginea șoselei."

Cei mai mulţi dintre puieţii uscaţi pe DN1 sunt specii de arbori decorativi, care se vând cu preţuri de până la 30 de lei bucata. Horticultorii au o explicaţie pentru uscarea arborilor.

"Trebuie udat 1-2-3 ori pe săptămână, în funcție de temperatură și de condițiile în care s-a plantat. Dacă până în acest moment nu au dat frunze, acei arbori au murit și în primăvară nu vor porni, sunt morți", susţine Florin Pleş, horticultor.

După o primă încercare reuşită doar pe jumătate, reprezentanţii CNADNR spun că vor relua plantările în toamna acestui an.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri