Plimbare cu tramvaiul de epocă prin Oradea

Data actualizării: Data publicării:
tramvai istoric Oradea 1 050916

Nu are etaj și nu este tras de cai, dar este alimentat cu energie electrică și circulă cu cel mult 25 de kilometri pe oră. Vorbim despre un tramvai de epocă, vechi de aproape un secol, dar recent reabilitat și introdus pe liniile din Oradea. Primită din Viena, garnitura îi duce pe turiști în fiecare weekend prin cele mai interesante locuri din Oradea.

În fiecare sâmbătă și duminică, călătorii sunt întâmpinați la îmbarcarea în tramvaiul de epocă de doi controlori. Îmbrăcați în uniformă, aceștia dețin aparate de compostat bilete, folosite cu mulți ani în urmă. Cei mai curioși sunt copiii.

Au fost călători care spun că au apucat vremea în care circulau cu un asemenea tramvai.

„Eu am prins în ‘66, ‘68 la Arad un astfel de tramvai.”

„Un astfel de tramvai de epocă a fost construit în anul 1928, la Viena, și a circulat pe străzile din Oradea în anii '70. Reabilitarea lui a costat 10.000 de lei, are o viteză maximă de 25 de kilometri pe oră și trece pe lângă cele mai importante obiective turistice din oraș”, a aflat Claudiu Mihuț, reporter Digi24 Oradea.

Vagonul motor are 66 de locuri, plus cel al vatmanului, în timp ce remorca are 67 de locuri, la care se adaugă scaunul însoțitorului. Tramvaiul este condus de un vatman cu experiență.

„Când am făcut școala de vatmani, în urmă cu 30 de ani, am făcut pe modele asemănătoare. Merge cu 15, 20 de kilometri pe oră, îl mai las să meargă puțin dacă merg printr-o pantă sau ceva de genul”, spune Petru Faur, vatmanul tramvaiului de epocă.

În remorca tramvaiului au fost puse fotografii ale Oradei din urmă cu zeci de ani.

Tramvaiul cu două vagoane a fost donat companiei de transport din Oradea de către societatea similară din Viena și a fost restaurat conform schiţelor originale. Pentru fiecare cursă sunt emise 50 de bilete care costă 8 lei în cazul adulților și 4 lei pentru copii. Fiecare tichet este însoţit de o broşură de prezentare a obiectivelor turistice de pe traseu.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri