Poliţişti voluntari pentru paza comunelor

Data publicării:
BETA politisti voluntari 1

În perioada interbelică, în zonele viticole din Bihor localnicii plăteau paznici care să le supravegheze culturile. Obiceiul s-a menţinut şi acum în unele comune, motiv pentru care deputatul UDMR Odon Szabo a venit cu ideea înfiinţării unui serviciu de poliţişti voluntari.

"Un model similar cunoscut sunt pompierii voluntari. Pe acelaşi model, doar pentru ordine publică. Pentru acele comune unde nu poţi să plăteşti. E adevărat că de aceştia nu poţi să îi tragi în fiecare seară, pentru că dacă este voluntar e voluntar", spune Szabo.

Fără să fie înarmaţi, poliţiştii voluntari vor patrula prin comune de câte ori le permite timpul. Parlamentarul UDMR spune că membrii patrulelor pot fi aleşi dintre localnici, care vor urma un curs şi se vor organiza sub forma unei asociaţii. Aceasta poate primi donaţii ca să îşi cumpere maşini sau echipamente.

O astfel de structură funcţionează din anii '90 în Ungaria, ţară în care sunt înregistraţi 90 de mii de poliţişti voluntari. Într-o comună din apropierea graniţei cu România, 26 de localnici patrulează după un program stabilit de primărie.

"Seara, pe teritoriul localităţii desfăşoară activităţi de patrulare, sunt atenţi la ilegalităţi, au dreptul de a colabora cu celelalte structuri", explică Ferenc Barabas, primarul comunei Biharkeresztes.

"Poliţia voluntară are trei obiective: prevenirea infracţiunilor, descoperirea infracţiunilor şi paza localităţii", a detaliat Sandor Peter, coordonatorul echipei de poliţişti voluntari din Biharkeresztes.

Poliţiştii voluntari au primit din partea administraţiei locale un birou, o maşină şi combustibilul necesar.

Înfiinţarea unui astfel de serviciu şi în România este considerată binevenită de locuitorii comunelor în care nu există un post de poliţie.

„Ar fi foarte mare nevoie la noi să fie, ca să fim şi noi mai în siguranţă."

„Se mai întâmplă furturi la noi."

"Chiar am avut acum doi ani nişte evenimente de furturi din gospodării şi am fost nevoiţi să angajăm o firmă de pază profesionistă. Discutăm de o comună de 7.000 de locuitori cu 47 de kilometri de drumuri", susţine Attila Mados, primarul comunei Diosig.

Deputatul UDMR Odon Szabo promite că va depune proiectul referitoare la poliţiştii voluntari la începutul sesiunii parlamentare din februarie.

Reporteri: Laura Breb, Bogdan Costea
Operatori: Constantin Gheorghiţă, Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş/ Editor montaj: Zoltan Bozsodi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri