Pomana porcului în curtea unui hotel din Băile Felix

Data actualizării: Data publicării:
pomana porcului4

Pomana porcului în curtea hotelului. De această surpriză au avut parte, în Ajun de Crăciun, turiștii cazați într-un complex din Băile Felix. Sub ochii lor, bucătarii au tranșat porcul și au făcut cârnați și caltaboși. După ce au degustat produsele pregătite, turiștii au incins o horă și au dansat pe cântece populare bihorene. 

pomana porcului5
pomana porcului5

Pentru început cei peste 450 de turiști cazați în cadrul complexului au fost invitați să servească prânzul afară în aer liber. Administratorii le-au pregătit un bufet suedez plin de bucate tradiționale. Nu au lipsit murăturile și paharele de pălincă și vin. 

„Avem cărnăciori, slănină, jambon, piftie, tobă, jumări, gușă fiartă, șorici”, a enumerat Ionuț Buz, angajat în cadrul complexului.

Mare le-a fost mirarea vizitatorilor când au văzut că bucatarii aduc în fața lor un porc de peste 150 de kilograme. Animalul a fost tranșat, iar carnea obținută a fost folosită pentru cina din seara de Ajun.

„Se scot jamboanele, se ia slănina, se pregătește carnea pentru caltaboși, pentru tobă, pentru jumări, fiecare pentru preparatul respectiv”, a explicat Alexandru Șandrău, bucătarul complexului.

În schimb, carnea tăiată din spata porcului a fost pusă pe gratar și oferită celor prezenți.

„- Cum e mâncarea ?
- Bună, foarte bună, e pregătită aici pe loc, proaspătă.
- Ce ați mâncat?
- Din toate.”

„De sărbători ar trebui să ne bucurăm. Am fost cu toții prin alte țări, afară nu vezi așa ceva.”

Și cum mâncarea și vinul merg mai bine cu puțină muzică, gazdele le-au oferit turiştilor și un spectacol folcloric specific Bihorului.

„Le-am pregătit un scurt moment de cântece și dansuri din Bihor. Le plac foarte mult dansurile și obiceiurile noastre”, a spus Romina Suciu, de la Ansamblul Bihorul.

„Gazdele s-au pregătit foarte bine. Și muzică populară pe fundal. Se simte atmosfera de Crăciun.”

După cântec, joc și voie bună, turiștii s-au relaxat în zona de spa, la masaj ori în aquapark. 

„Sunt bazine interioare, cinci exterioare, bazinul cu valuri, tobogane interioare și exterioare”, a detaliat Dumitru Fekete, administratorul complexului hotelier.

În seara de Ajun, Moș Crăciun a ajuns în Băile Felix pentru copiii cazați în staţiune, în timp ce în prima zi de sărbătoare a Naşterii Domnului adulții s-au distrat la aqua zumba și spuma party. 

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Norbert Hegedus
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri