Pomană și interdicții de Sfântul Ștefan

Data publicării:
stirea 206 20stefan-41138

Eugenia Șanta a venit dimineață la Biserica cu Lună din Oradea, ca să participe la slujba de Sfântul Ștefan. A adus și un pachet cu mâncare pentru cei săraci, pentru că știe că în această zi enoriașii sunt sfătuiți să dea pomană pentru sufletele morților.

Eugenia Șanta

"Ce ați adus? Câteva felii de cozonac și bomboane din astea de Crăciun.La nevoiașii care vor fi aici la ieșirea din biserică după terminarea slujbei."

Alții nu au așteptat să ajungă la biserică și au împărțit mâncare persoanelor întâlnite pe stradă sau apropiaților cu o situație financiară precară.

Ioan Codorean - preot la Biserica cu Lună din Oradea

"E adevărat trebuie să facem multă multă pomană și multă milostenie pentru că întâi de toate sărbătoarea nașterii Domnului este o sărbătoare a generozătății, a cadourilor."

Ziua Sfântului Ștefan este și un prilej pentru împăcare, pentru ca toate certurile să rămână în acest an și să nu fie duse în 2013.

Potrivit unui alt obicei, de Sfântul Ștefan suntem îndemnați să nu pornim la drum și să rămânem acasă, alături de familie.

Claudiu Mihuț - reporter Digi24 Oradea

"Tradiția spune că în ziua în care îl prăznuim pe Sfăntul Mare Martir Ștefan șoferii nu ar trebui să conducă pe drumuri periculoase precum cele de la munte sau precum este acesta din dreapta mea plin de serpentine. Practic trebuie evitate toate zonele care ne pot pune viața în pericol."

Ioan Codorean - preot laBiserica cu Lună din Oradea

"Acest obicei vine din faptul că ne aflăm și în a treia zi de Crăciun , sunt sărbători care se prăznuiesc acasă, pentru că așteptăm colindătorii."

Praznicul Sfântului Ștefan este ultimul mare praznic religios al anului. Astăzi își sărbătoresc onomastica 410 mii de români, dintre care cei mai mulți - 300 de mii - sunt bărbați.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri