Sari la conținut

Pompierii bihoreni au verificat bisericile înainte de Paşte

Pompierii ISU Crişana au verificat joi bisericile care vor primi enoriaşi în noaptea de Înviere. Au fost vizate instalaţiile electrice şi dotarea cu stingătoare a lăcaşelor de cult. Specialiștii ISU le-au recomandat credincioşilor să evite îmbulzeala și să nu blocheze căile de acces ale mașinilor de intervenție.

Pe lângă verificarea instalaţiei electrice şi a dotării cu stingătoare, inspectorii ISU s-au asigurat ca toate bisericile să aibă cel puțin două ieșiri semnalizate. Ca să se poată acționa rapid în cazul unui incendiu, stingătoarele trebuie să fie amplasate în locuri ușor accesibile. Pompierii le-au explicat preoților și cum trebuie acestea folosite.

„Recomandăm ca instalațiile electrice să le folosiți fără improvizații, iar cablurile care sunt sub presiune că nu fie supuse la efortul de tracțiune.”

O atenţie specială este acordată lumânărilor, care pot fi principala sursă de incendii în noaptea de Înviere.

„Vă recomandăm ca utilizarea lumânărilor să se facă doar în locuri special amenajate sau în afara lăcașelor de cult.”

„Au fost verificate câteva biserici nu am reușit să le facem pe toate fiind prea multe dar cele mai importante au fost verificate. Fiecare lăcaș de cult este dotat cu stingătoare, este dotat cu organizare împotriva incendiilor așa că noi zicem că nu avem probleme la nivelul județului Bihor”, spune colonelul Daniel Țiburcă, din cadrul ISU Crișana.

Pompierii îi sfătuiesc pe cei care vin cu mașina la slujba de Înviere să parcheze în așa fel încât să nu blocheze căile de acces. De asemenea în jurul bisericilor trebuie lăsate spații de parcare pentru mașinile de intervenție ori pentru salvări.

La rândul lor, preoții îi roagă pe credincioși să fie atenți și să nu se înghesuie.

„Dincolo de starea de rugăciune pe care fiecare trebuie să o aibă, recomandăm ca fiecare să fie atent la modul de comportament din sfântul lăcaș, în sensul în care vor aprinde lumânări să fie atenți să nu dea foc celor din jur”, a spus preotul Ioan Codorean.

La slujba de Înviere de la Biserica cu Lună din Oradea sunt așteptați sâmbătă noaptea peste 2000 de credincioși. 750 de poliţişti, 240 de jandarmi şi 200 de pompieri vor asigura ordinea şi liniştea de sărbători în Bihor.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Constantin Gheorghiță