Sari la conținut

Pompierii din orașul bihorean Ștei au primit o autospecială modernă

Produsă în Polonia, autospeciala adusă în Bihor a fost recepţionată de pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana. Ester considerată una dintre cele mai moderne vehicule de intervenţie, prin dotările pe care le are.

"Are o capacitate de apă de 3500 de litri, spumogen lichide de 120 de litri. Este o mașină robustă de mare viteză", a explicat colonelul Ioan Avrămuț, din cadrul ISU Crișana.

Pe lângă faptul că este mult mai rapidă decât celelalte mașini din unitate, noua autospecială are un sistem performant de transmisiuni.

"Are în dotare stație portabilă cu GPS prin satelit și încă patru stații portabile, astfel încât fiecare membru al echipajului să aibă o astfel de stație prin care să comunice cu unitatea", a detaliat colonelul Avrămuț.

"Sunt de o performanță foarte ridicată, comparabilă cu orice mijloace tehnice similare și pentru aceeași trebuință din Europa", spune și generalul de brigadă Ioan Baș, șeful ISU Crișana.

Autospeciala va ajunge la pompierii din oraşul Ştei, cei care au ajuns printre primii la locul accidentului de avion din Munţii Apuseni. Cu ajutorul ei, salvatorii vor putea interveni mai repede în cele 56 de localități, răspândite pe cei 800 de kilometri pătrați din raza de competenţă a detaşamentului.

Prin proiectul de îmbunătățire a bazelor operaționale pentru situații de urgență, Bihorul a primit 13 autospeciale, dintre care un vehicul special destinat intervenţiilor în caz de accident nuclear, biologic sau chimic.

reporter: Claudiu Mihuț
operator: Darius Pop

editor web: Adrian Laboș

foto: ISU Crișana