Porci crescuţi în aria naturală protejată de la Cefa, în Bihor

Data publicării:
rezervatie cefa

În timp ce ungurii fac bani din turism, la noi zone similare ca potenţial zac în uitare. Un exemplu este parcul natural Cefa, unde hăţişul legislativ, nepăsarea autorităţilor, dar şi a investitorilor aruncă în derizoriu ceea ce ar putea fi raiul păsărilor din Bihor.

Supranumit Delta Bihorului, parcul natural Cefa are aproape toate speciile de păsări pe care le găsim şi la gurile de vărsare ale Dunării în Marea Neagră. Peisajul care îi intâmpină însă pe turişti este dezolant. Un fost restaurant intrat în faliment a ajuns o ruină, în timp ce localnicii cresc porci chiar la intrarea în pădurea care adăposteşte o rezervaţie de stârci.

"- Zona aceasta se caracetrizează printr-o mare diversitate de specii de plante de apă, păsări de apă şi un lucru foarte important, pentru păsările migratoare, păsările călătoare.
- Cum vă amintiţi de acest loc în anii tinereţii, cum era?
- În urmă cu 15-20 de ani era o zonă deosebită", îşi aminteşte Nicolae Popa, profesor de biologie.

În sat, mai nimeni nu ştie să spună ceva despre parc. Aici funcţionează şi o pescărie, privatizată după Revoluţie, iar accesul în situl natural nu se poate face fără aprobare. În plus, aproape toate semnele turistice sunt distruse şi căzute la pâmânt.

"Această şină îngropată în vegetaţie este un indiciu că aceste lacuri au fost la un moment dat înconjurate de un tren. În acest moment acesta nu mai funcţionează, era folosit pentru hrana peştilor, iar locomotiva care îl trăgea a ajus la fier vechi", spune Bogdan Băcilă, jurnalist Digi24 Oradea.

La primăria Cefa nu am găsit pe nimeni care să ne ofere date despre rezervaţie. Primarul era plecat la Oradea, în timp ce viceprimarul nici a răspuns invitaţiilor noastre de a sta de vorbă despre sit.

Parcul natural Cefa are o suprafaţă de peste 5000 de hectare şi a fost administrat până în 2014 de Parcul Natural Apuseni. Administraţia parcului a ridicat un centru de vizitare şi puncte de observare pe teritoriul sitului natural, toate închise acum.

Reporter: Bogdan Băcilă
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri