Porţi deschise la Penitenciarul din Oradea

Data publicării:
vizita penitenciar

Invitaţie mai puţin obişnuită lansată de Penitenciarul din Oradea, care şi-a deschis porţile şi i-a lăsat pe curioşi să vadă condiţiile în care sunt ţinuţi deţinuţii. Timp de câteva ore, vizitatorilor li s-a permis accesul în secţii de deţinere, în sala de sport şi în infirmeria închisorii. Au aflat astfel că cei 450 de deţinuţi au parte de duşuri şi toalete în celule, acces la bibliotecă şi la sală de sport.

În penitenciarul din Oradea sunt încarceraţi 466 de deţinuţi, dintre care 60 în regim deschis care pot chiar ieşi din închisoare fără a fi însoţiţi.

„În Penitenciarul Oradea custodiem deţinuţi care au regimul de executare stabilit: regim de maximă siguranţă, regim închis şi regim deschis pentru cei care desfăşoară activităţi productive. Mai gestionăm deţinuţii arestaţi preventiv din cele trei judeţe: Bihor, Sălaj şi Satu Mare”, a explicat comisarul-şef Lucian Ţîrţiu, director adjunct al Penitenciarului Oradea

Deţinuţii primesc consiliere pshiologică şi asistenţă medicală. Peste 200 dintre ei au abonament la biblioteca unităţii, iar pentru recreere au la dispoziţie o sală de sport sau ateliere de creaţie.

„Pe parcursul executării pedepsei, fiecare deţinut, în funcţie de nevoile specifice pe care le are, este îndrumat să participe la activităţi, la programe de reintegrare, care să le faciliteze reintegrarea în societate”, susţine comisarul-şef Gabriel Ţica, director adjunct Educaţie Penitenciarul Oradea.

Anul acesta, Penitenciarul Oradea a primit un buget de aproape 120 de mii de lei pentru lucrări de modernizare.

„Am reuşit să modernizăm centrala termică, am reuşit să începem lucrări de modernizare pe camere, pe care le continuăm şi anul acesta, cu infirmeria unităţii şi 21 de camere care au intrat într-un proces de renovare, unde intenţionăm să montăm duş în fiecare cameră, maşini de spălat şi frigidere”, spune Octavian Pop, director adjunct delegat Economic-Administrativ.

În Penitenciarul Oradea pot fi încarceraţi maximum 599 de deţinuţi.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri