Poștași fără concedii. Liderii de sindicat din Poșta Română cer modificarea Codul Muncii

Data publicării:
postas MM

De 11 ani Florin Indre este poștaș în satul Pribilești, din Maramureș. Acoperă, în total, aproape 500 de case, atât din localitatea în care stă, cât și din Fersig, un sat aflat la 3 kilometri distanță. La fel ca toate agențiile rurale din țară, sediul Poștei Române din Pribilești se află chiar în casa postașului. Florin Indre plătește utilitățile din propriul buzunar, deși câștigă salariul minim pe economie.

"Din momentul în care am fost angajat mi s-a cerut să încheiem un contract de comodat, adică să dăm pentru Poșta Română, pentru punctul de lucru, camera în regim gratuit. Asta e situația și o acceptăm pentru că avem nevoie de serviciu", recunoaşte bărbatul. 

Nu e singura cheltuială pe care Florin Indre o face din banii săi.

"Pentru a se deplasa de la o casa la alta sau dintr-un sat în altul, domnul Florin parcurge zilnic kilometri buni cu bicicleta cumparată din bani proprii", relatează Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea.

Însă cea mai mare durere a poștașului maramureșean o reprezintă concediile. Pentru că nu are cine să-l înlocuiască, bărbatul nu și-a putut lua decât 20 de zile libere în trei ani. Și acelea împărțite în tranșe a 2-3 zile fiecare.

În actele oficiale, însă, poştaşul figurează că a beneficiat de toate zilele de concediu. O confirmă Poşta Română, într-un răspuns la o solicitare Digi24. Reprezentanţii instituţiei susţin că zilele libere pot fi luate şi fracţionat "dacă interesele serviciului o cer".

"În perioada 2013 - 2015 salariatul în cauză a beneficiat de acordarea integrală a concediului de odihnă, în condiţiile legii şi cu respectarea prevederilor Contractului Colectiv de Muncă aplicabil la nivelul Poştei Române. Menţionăm că CCM prevede posibilitatea acordării fracţionate a concediului de odihnă dacă interesele serviciului o cer, cu condiţia ca una din fracţiuni să fie de cel puţin 10 zile de concediu neîntrerupt (art.86. 1)."
sursa: răspunsul Poştei Române pentru Digi24

"Nu am beneficiat de concediu decât scriptic, pe hârtii. În realitate nu putem să ne luăm pentru că nu avem înlocuitor. Și trebuie să muncim noi, bineînteles fără bani în perioada concediilor", explică Florin Indre.

Asta pentru a distribui corespondenţa adunată în timpul concediului. Sătenii înţeleg situaţia poştaşului:

"Foarte rău, foarte rău. Pentru că și ei au nevoie de odihnă!"

"Ar trebui să aibă un înlocuitor să îl înlocuiască, nu?!"

Pe de altă parte:

"Ce să facem?! Că banii ne trebuie, pensia. Tare bine e că ni-i aduce acasă și e tare bine."

În această situaţie se află toţi factorii poştali din ţară care lucrează în mediul rural. Sindicaliştii din cadrul Poștei Române spun că problema are o singură soluţie:

"Completarea legii 53, respectiv Codul Muncii cu o prevedere care să permită încadrarea de personal pe perioadă determinată pe această speță, pe concediul de odihnă al salariatului", susţine Marcel Giurge, liderul de sindicat din cadrul Poștei Maramureș.

Chiar în aceste zile, la București, liderii de sindicat ai Poștei Române discută calendarul acțiunilor de protest prin care cer rezolvarea problemelor cu care se confruntă angajaţii instituţiei din toată ţara.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri