Sari la conținut

Prăjiturile, industria de sărbători

Pe Anamaria săptămânile dinaintea Crăciunului o găsesc mereu la birou. Pentru că e final de an, programul de lucru e mai încărcat decât de obicei, aşa că gătitul nici nu intră în discuţie.

"E prea mult de lucru, multă agitaţie, timpul se scurge prea rapid. Nu mai avem timp", spune Anamaria Plisco, inspector de asigurări.

Şi nu e singura pe care nu o vom vedea cu şorţul în bucătărie în următoarea perioadă.

"- Mai e timp pentru prăjituri? - Nu, că... deci lucrez foarte mult. După aceea îmi ocup timpul cu copilul."

"Nu prea am timp şi nu ştiu cu dulciurile, nu sunt aşa bună la bucătărie."

De pe masa de sărbători nu au cum să lipsească preparate dulci, iar pentru asta doamnele ocupate apelează la cofetari. Pentru specialistele în prăjituri sărbătorile sunt un bun moment să-şi etaleze talentul şi creativitatea. Munca în laborator se face întotdeauna cu multe ingrediente.

"Vanilie, caramel, ciocolată, nucă, în principal acuma în pragul sărbătorilor şi toate sunt făcute cu creme fierte", precizează Olimpia Crişan, şef de unitate.

Dacă de Crăciun prăjiturile sunt cele mai căutate, pentru Revelion cofetarii recomandă:

"Torturile light, torturile cu frişcă, cu fructe. Lucrăm cu frişcă naturală, cu cremă mascarpone."

Sărbătorile de iarnă înseamnă şi profit pentru cofetari şi patiseri. Un platou cu prăjituri porneşte de la 25 de lei, iar unul cu covrigei sau sărăţele de la 10 lei. Preţul unui tort se stabileşte în funcţie de mărime, cremele şi blaturile folosite. Cel mai ieftin e în jur de 40 de lei.

Reporter: Diana Grad
Operator: Darius Pop
Editor web: Adrian Laboş