Pregătiri de Paște în fermele din Bihor. De Paștele Catolic, mieii vor avea prețuri între 13 și 15 lei/kg în viu

Data publicării:
miei

În gospodăria lui Ioan Sterp, din satul bihorean Ianoșda, mieii fătați acum mai bine de o lună sunt pregătiți pentru vânzare. Pentru Paștele Catolic, care va fi marcat la finalul acestei luni, crescătorul va duce la piață peste 200 de animale.

"Momentan, prețul la care iau arabii pentru export este între 10 și 11 lei kg în viu; ne gândim că la Paștele Catolic să fie undeva la 13-15 lei pe kilogram în viu, iar carnea undeva la 22-25 de lei kilogramul."

De Paștele Ortodox oferta se va dubla, spun fermierii.

"De Paștele Catolic sigur oferta va fi mai mică, dar și cererea este mult mai mică. De Paștele Ortodox - e chiar de 1 mai și normal că luna aprilie ne avantajează pe noi crescătorii că putem ieși cu oile deja la păscut, crește cantitatea de lapte, miei sunt mari", spune Anca Demian, directorul executiv al Asociației Crescătorilor de Oi și Capre.

Credincioșii care se pregătesc pentru Paștele Catolic nu concep sărbătoare fără carne de miel pe masă.

Dacă estimarea crescătorilor se va adeveri și oferta va fi mare, atunci prețurile vor scădea în preajma Paștelui Ortodox. Producătorii estimează că mieii vor fi vânduți cu cel mult 11 lei pe kilogram în viu.

Reporter: Diana Grad
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri