Pregătiri de referendum. Primarii de Oradea şi de Sînmartin au explicat beneficiile unirii celor două localităţi

Data publicării:
oradea sinmartin

După alipirea comunei Sînmartin, populaţia Oradei ar creşte cu peste 10 mii de locuitori, iar suprafaţa oraşului s-ar mări cu şase mii de hectare. Cei doi primari spun că avantajele alipirii sunt multiple.

Ilie Bolojan, primarul Oradei: "Ar creşte populaţia oraşului, ar creşte numărul de companii, de asemenea ca avantaj este transportul integrat. Dezvoltarea turistică şi perspectivele mult mai bune de dezvoltare. Disparaţi vom fi mai slabi, dar uniţi în mod clar vom fi mai puternici."

Pentru ca referendumul din 10 mai să fie validat este nevoie ca la urne să se prezinte 30% din populaţia Oradei şi a comunei Sânmartin, iar un sfert dintre votanţi să aleagă fuziunea.

Lucian Popuş, primarul comunei Sînmartin: "Este un mesaj pentru cei care vor participa la vot: în cazul în care doresc o dezvoltare sigură să spună DA acestui referendum."

Potrivit unui sondaj preliminar făcut de administraţia locală, orădenii nu cunosc prea multe despre acest referendum. Cei care sunt în temă spun că ar vota pentru fuziune. În schimb, locuitorii din Sînmartin sunt sceptici, pentru că se tem că vor creşte taxele. Potrivit proiectului de unificare, impozitele în comună nu vor creşte în următorii 10 ani.

"Dacă va fi un model de succes sunt sigur că în următoarele cicluri electorale oraşul se poate dezvolta coordonat în aşa fel încât să realizăm fuziuni cu localităţile care au graniţe cu Oradea", a declarat Bolojan.

Pentru referendumul din mai, în Oradea vor fi amenajate 143 de secţii de vor, iar în Sînmartin 8. Edilii spun că, dacă e nevoie, vor merge din casă în casă ca să prezinte oamenilor avantajele acestei fuziuni.

Reporter: Florina Fofiu
Operator: Robert Rezmuves

Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri