Pregătiri pentru sterilizarea câinilor. 10 mii de câini din Oradea vor fi sterilizaţi în acest an

Data publicării:
caini6

Potrivit regulamentului întocmit de Primăria Oradea, toți câinii cu sau fără stăpân vor fi sterilizați până la sfârşitul anului. Asta după ce în 2013 peste zece mii de animale de companie au fost microcipate gratuit și au intrat în baza de date a administrației locale.

Dr. Aurel Petrehele, medic veterinar: "E o operaţie laborioasă, dar care în mod normal la animalele sănătoase nu pune probleme. Cel puţin 250 de lei costă pe puţin o operaţie, pentru că anestezicele sunt scumpe."

Excepție de la sterilizare vor face câinii cu pedigree, cei utilitari şi animalele a căror sănătate poate fi pusă în pericol de operație. Măsura a stârnit controverse printre orădeni.

"Ar fi bine pentru sterilizare să nu se înmulţească, pentru că e plin de câini şi aici în parc."

"La şase luni l-am sterilizat fiindcă este metis şi nu vreau să facă pui."

"Nu sunteţi de acord cu sterilizarea? Nu, pentru că şi ei au un suflet, au un trai greu că e animal, trebuie să se gândească şi ei la animale."

Potrivit regulamentului, câinii care sunt abandonaţi pe străzi, dar sunt aduşi în adăpost şi nu sunt revendicaţi de proprietari în termen de 14 zile, ar putea fi eutanasiaţi dacă nu există loc în adăpost sau nu sunt bani suficienţi pentru a-i întreţine.

Regulamentul privind sterilizarea câinilor va fi supus dezbaterii publice, după care va fi aprobat de Consiliului Local. Campania de sterilizare va începe în primăvară, iar administrația locală va decide dacă va subvenționa sau nu operațiile animalelor.

reporter: Florina Fofiu
operator: Gabor Szilagyi

editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri