Sari la conținut

Pregătiri pentru Turul Centenarului, cursa pe biciclete până la Alba Iulia

Spre Alba Iulia, pe biciclete. Așa își propune jurnalistul Lucian Mîndruță să marcheze o sută de ani de la Marea Unire din 1918. Peste 500 de bicicliști au răspuns deja inițiativei de a pedala cinci zile, pornind din toate regiunile țării, până în orașul unde s-a înfăptuit Unirea. Bicicliștii din Oradea s-au antrenat duminică, împreună cu jurnalistul, pe un traseu de peste 120 de kilometri. Turul Centenarului pe biciclete va începe pe 26 iunie.

Peste 20 de bicicliști din Oradea au răspuns invitației lui Lucian Mîndruță de a pedala peste 120 de kilometri în județul Bihor.

“Traseu de dificultate medie, în prima parte pot să zic că e mai ușor până în Aleșd, după aceea spre Pădurea Neagră urmează partea cea mai grea, urcare până spre o mie de metri, 900 aproximativ. Sper să putem să-l ducem până la bun sfârșit”, spune un participant.

“Astăzi fac un antrenament, nu am mers 125 de kilometri niciodată, sper să fie bine!”

“Astăzi încercăm să vedem dacă putem să facem 125 de kilometri, să urcăm 1200 de metri diferență de nivel și dacă suntem în stare, în general, să mergem la Turul Centenarului. Astăzi chiar oamenii vor să vadă dacă pot să facă distanțe atât de mari. Unii au mai făcut, unii au făcut cu mult mai mult, alții nu au făcut decât 30 sau 40 până acum”, spune Lucian Mîndruță, inițiatorul proiectului.

5

Cursa de duminică este considerată un antrenament pentru Turul Centenarului, când se va pleca simultan din Timișoara, Iași și București spre Alba Iulia. Startul se va da pe 26 iunie și se va pedala pe o distanță de 500 de kilometri timp de cinci zile.

“Îi invit pe oameni să intre pe turulcentenarului.ro, să vadă despre ce e vorba la turul nostru, să vadă de ce facem asta, pentru că eu cred că și generația noastră și generația lor și multe alte generații au nevoie să sărbătorească România într-un fel mai apropiat de oameni, fără coroane, fără discursuri, fără povești. Să sărbătorim România vie care mișcă, trăiește și se bucură”, îndeamnă Lucian Mîndruță.

Peste 500 de bicicliști din toată țara s-au înscris deja la Turul Centenarului pe biciclete.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Florin Lucuța

Pe aceeași temă