Prelevări puţine în 2017. În Bihor au fost de trei ori mai puţine faţă de alţi ani

Data actualizării: Data publicării:
prelevare

Tot mai multe persoane refuză să accepte prelevarea de organe de la rudele aflate în moarte cerebrală. Pe primul loc în anii trecuţi la aceste capitol, centrul de prelevare din Oradea a ajuns în 2017 la un minim istoric. Medicii au reuşit să convingă doar opt familii să accepte prelevarea, în condiţiile în care anii trecuţi numărul donatorilor era mai mare de 20.

La finalul lunii decembrie, soţul Floricăi Silaghi a suferit o lovitură la cap şi a ajuns în spital. Din cauza leziunilor, bărbatul a intrat în moarte cerebrală, astfel că familia a decis să accepte propunerea medicilor orădeni de a-i preleva rinichiul şi ficatul. Organele au ajuns la pacienţi din Bucureşti.

„Prin faptul că nu s-a mai putut face nimic pentru supravieţuire, e un gest frumos să ajuţi o altă familie”, consideră Sergiu Silaghi, fiul donatorului.

Nu de fiecare dată însă misiunea medicilor de a convinge rudele să accepte prelevarea este uşoară. Doar anul trecut, cei de la centrul din Oradea au primit 13 refuzuri.

„Media ultimilor ani pentru judeţul Bihor a fost de 20 de donatori reali finalizaţi prin prelevare de organe, ţesuturi şi transplant; anul trecut Bihorul a avut doar 8 donatori, fiind situat după Bucureşti şi Baia Mare”, a declarat dr. Carmen Pantiş, coordonatorul Centrului de Prelevare din Oradea.

Deşi statisticile sunt îngrijorătoare, iar scandalurile se ţin lanţ la Agenţia Naţională de Transplant, oamenii au în continuare încredere în sistem.

„- Dacă e un caz izolat şi nu e generalizat, atunci aş putea să am încredere în continuare.
- Aţi fi de acord să donaţi?
- Da.”

„Trebuie să avem încredere; că anumite persoane nu sunt ceea ce ar dori să fie sau se întâmplă asemenea lucruri, nu putem generaliza, dar trebuie să acceptăm şi aceste lucruri pentru unii, pentru care sunt singura lor şansă.”

Scăderea numărului de donatori din Oradea se regăseşte şi în statisticile naţionale, acolo unde numărul de prelevări a scăzut cu o treime în 2017.

„O lipsă de entuziasm a medicilor intesivişti din toată ţara, de la spitalele acreditate, de a identifica acel posibil donator”, explică medicul Carmen Pantiş. „Toate aceste emisiuni care au apărut destul de agresive împotriva corpului medical au dus la o scădere a încrederii în sistemul medical în general.”

Coordonatorul centrului de prelevare de la Oradea spune că situaţia a ajuns la nivelul din 2009 şi că o mai bună transparenţă ar putea recâştiga încrederea oamenilor în sistemul de transplant.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri