Sari la conținut
News Alert

Premieră naţională în Bihor. Oradea va fi primul oraş cu două reţele de energie electrică

După ce acum doi ani RCS&RDS a intrat pe piață ca producător de energie electrică, iar de la începutul anului este furnizor de electricitate, compania se pregătește acum de realizarea unei rețele proprii de distribuție.

"Înregistrăm o premieră în România în care într-un oraș vor exista cel puțin doi mari competitori care vor furniza servicii în domeniul energiei electrice. Principalul câștigător va fi cetățeanul din această opțiune de a te racorda la un sistem ori la altul", a declarat Ilie Bolojan, primarul Oradei.

"La persoane fizice noi avem în sistem o procedură care nu a fost finalizată în relația cu operatorul, dar care va fi gata în decurs de o lună ca să putem servi prompt. Iar în calitate de distribuitor, da, vom veni cu un cablu nou la dumneavoastră în proprietate", a explicat Nelu Dumea, director regional RCS&RDS.

"De asemenea, vom fi primul oraș din România cu energie ieftină pentru companiile care investesc în Oradea", a completat primarul Oradei.

Procedura de autorizare ca distribuitor se află în desfășurare. Ca partener, Primăria Oradea va oferi terenuri pentru construirea unor stații de transformare și distribuție.

"Energia electrică provine din două surse: din producție proprie și vom mai construi surse, precum și din achiziții de energie pe bursă", suţine Nelu Dumea, director regional RCS&RDS.

Energia electrică va fi furnizată consumatorilor la un preț cu aproape 20 de procente mai mic decât cel actual.

"Vom realiza economii foarte importante la bugetul local de cel puțin 1,1 milioane de euro anual. Asta înseamnă că din economiile realizate am putea construi un pod nou peste Crișul Repede", a precizat Ilie Bolojan.

Energie electrică mai ieftină primește deja regia de transport local. Din 1 mai și iluminatul public al orașului se va baza pe electricitatea oferită de RCS&RDS. Autoritățile spun că de tarifele scăzute vor beneficia și firmele din parcul industrial. După ce Consiliul Local va fi de acord cu parteneriatul, Primăria va încasa 10% din profitul rezultat în urma vânzării către terți.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves

Editor web: Adrian Laboş