Preţuri de infarct pentru bolnavii de inimă

Data publicării:
cardiaci 200514

Mulți pacienți recunosc odată ajunşi în spitalele din România trebuie să își cumpere medicamentele pe care, în mod normal, ar trebui să le primească gratuit.

"- La Timişoara a trebuit să-mi aduc tot ce mi-a trebuit pentru tratament.
- Cât aţi cheltuit?
- Destul de mult."

La numai câţiva kilometri de Oradea, dincolo de graniță, situația este complet diferită. De exemplu, la Clinica de cardiologie din orașul maghiar Debrețin, bolnavii de inimă care trebuie operați beneficiază de o procedură de 20 de mii de euro, plătită de stat.

"Avem o procedură folosită în țările dezvoltate, care a început să fie folosită și la noi anul trecut", spune dr. Gyory Ferenc, medic cardiolog la Clinica de Cardiologie din Debrețin, Ungaria.

În Ungaria, 100 de pacienți au ales anul trecut să fie supuși acestei intervenții chirurgicale.

"Este o procedură mai puțin invazivă decât o operație pe cord deschis, de implantare a valvei aortice. Se implantează la pacienți în vârstă care au stenoză. În România, din câte știu, trei doctori au făcut acest tip de valve", explică dr. Virgil Popa, medic cardiolog la Spitalul Județean din Oradea.

"Este o procedură nouă în chirurgia cardiovasculară, încă în România, este foarte puţin cunoscut acest lucru şi nu este prevăzut în pachetul de bază", spune dr. Gheorghe Ionuț, președintele Casei de Asigurări de Sănătate Bihor.

Acesta este considerat și motivul pentru care doar zece bolnavi de inimă au efectuat această procedură în România.

reporter: Nicoleta Farcaş
operatori: Gabor Szilagyi, Darius Pop
editor web: Adrian Laboș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri