Prima clădire din România fără facturi de întreținere, lângă Oradea

Data publicării:
ENERGIE

În fiecare lună, Primăria din Oşorhei plăteşte 20 de mii de lei pentru întreţinerea clădirilor aflate în grija administraţiei locale. La aceasta s-ar fi adăugat 10 mii de lei - valoarea facturii pentru curentul şi încălzirea pentru viitorul incubator de afaceri care se construieşte în comună,  ceea ce era prea mult pentru bugetul local.

Aşa că autorităţile au căutat o soluţie şi au găsit-o împreună cu reprezentanţii zonei metropolitane şi cu doi parteneri din Ungaria.

Pe locul unde acum există doar dărâmăturile unor foste depozite, Primăria vrea să construiască o clădire unicat din punct de vedere energetic.
 
"Va fi o clădire autosustenabilă, o să-şi producă singură curent şi căldură," explică Ioan Pop, primarul comunei Oşorhei.
 
"Sursa de energie va fi prin intermediul a 246 de panouri fotovoltaice şi o centrală Eoliana. Ea va produce 90kw energie, dar necesarul va fi de 60," susţine Lavinia Delcea, managerul de proiect.
 
În afara panourilor fotovoltaice care vor furniza curentul, apa caldă și încălzirea centrului, clădirea va primi energie şi de la o centrală eoliană cu o putere de 3 kilowatti. Finanţarea construcţiei se va face printr-un program de cooperare transfrontalieră şi se va ridica la ,,840 000 de euro, finaţarea lor este de 7% la fel zona metropolitană, 7% aproximativ 8 700 de euro,'' spune Letiţia Pop, expert în managementul proiectelor, Zona Metropolitană Oradea.
 
"Aici va fi un centru unde sa vină investitorii în comună," susţine Ioan Gligor, viceprimarul comunei Oşorhei.
 
Iar aceşti investitori sunt după chipul şi asemănarea clădirii care îi gazduieşte, adică firme specializate în energii regenerabile. Acestea nu vor plăti facturi la întreţinere, dar vor aduce bani comunei prin impozitele pe care le vor plăti.
 
Pentru ridicarea incubatorului de afaceri s-au înscris 6 firme, iar lucrările ar putea începe peste o lună.
 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri