Primăriile cu datorii caută soluţii să le reducă

Data publicării:
stire 20primarii-46809

Primăria Oradea are o datorie de 94 de mii de lei, a cărei scadenţă a fost depăşită cu 90 de zile. Edilii dau vina pe spitalele preluate în subordinea administraţiei locale, care nu au încasat banii de la Casa de Asigurări. Deocamdată, economiştii nu pun în discuţie o eventuală mărire a taxelor.

"Fiind vorba evident de un decalaj de plăţi, pentru că ştiţi povestea legată de mecanismul de finanţare a spitalelor, acea întărziere, de regulă se reglează în primele luni ale anului următor", a declarat Eduard Florea, directorul Direcţiei Economice din Primăria Oradea.

În schimb, primăria din Sântandrei a majorat taxele şi impozitele locale din cauza unei datorii de 150 de mii de lei pe care o are către firma care a construit stadionul şi parcul din comună.

"Consiliul local a mărit taxele şi impozitele locale cu 8%, undeva la 4% faţă de anul trecut, şi ne bazăm pe bugetul local ca în decurs de 2-3 luni să rezolvăm", a spus Sebastian Tocai, viceprimarul comunei Sântandrei.

Chiar dacă au datorii, alte primării au scăpat mai uşor. Restaţele nu au atins încă termenul de 90 de zile, aşa că nu intră sub incidenţa ameninţării guvernamentale. Este cazul primăriei din Hidişelu de Sus care trebuie să plătească 100 de mii de lei către firma care a asfaltat un drum între două sate.

"Neavând arierate, nefiind aşa de vechi, nu se încadrează în cele 90 de zile, nu am mărit nici taxele, deci ne bazăm pe cetăţeni că îşi vor plăti impozitele şi taxele către primărie şi să ne facem plata mai repede către constructor", a spus Adrian Pătroi, primarul comunei Hidişelu de Sus.

Potrivit cerinţelor Guvernului, toate administraţiile locale care au datorii trebuie să reducă din ele cel puţin 85% în următoarele două luni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri