Sari la conținut

Primarul de Oradea, Ilie Bolojan: "Doctorul Borcea a făcut mult pentru sistemul medical"

Prezent marţi, la Vocile Bihorului, primarul Ilie Bolojan a anticipat într-un fel, deznodământul de la UPU Oradea. Edilul a lăsat să se înţeleagă că experienţa medicală a doctorului Hadrian Borcea impune o anumită rezervă în negocierile care vor fi purtate la nivelul spitalului judeţean. Pe de altă parte, edilul avertizează: bugetul de salarii al celor două spitale va depăşi, în curând, veniturile totale ale oraşului Oradea.

Ilie Bolojan, primarul municpiului Oradea: "Domnul Borcea cred că s-a pripit cu demisia. Indiferent de acţiunile din ultimele zile, el a contribuit, alături de mulţi alţi oameni, la dezvoltarea unui sistem medical orientat către pacient. Acest lucru nu îl va contesta nimeni. Sunt oameni care au făcut mult pentru sistemul de urgenţe şi el este unul dintre ei. Eu sper să se ajungă la o concluzie fericită şi în ceea ce îl priveşte pe el."

Primarul oraşului discuta încă de marţi de posibilitatea ca sporurile să fie acordate în baza unor criterii de performanţă. Ilie Bolojan spune că, odată ce s-a ajuns la salarii nete de peste 10 mii de lei, în cazul UPU de exemplu, actul medical trebuie să crească şi el în calitate

"Începând de azi (marţi-n.n.), pot să discute să stabilească orice fel de mecanism, cât mai corect posibil, cât mai cinstit. Eu mi-aş dori ca doi medici primari care au un număr de operaţii total diferite, unul face 100, altul 400, să aibă şi salarii diferite."

Pe de altă parte, primarul Ilie Bolojan atrage atenţia că nivelul salariilor din sistemul medical a atins cote nemaiîntâlnite.

"Ştiţi la cât se ridică cuantumul salariilor din cele două spitale din Oradea pentru anul acesta? La 65 de milioane de euro. Deci mai mult decât veniturile totale ale oraşului într-un an de zile. Dacă se elimină aceste plafon de 30% şi se acordă sporurile în baza prevederilor minimale se va ajunge la cheltuieli numai cu salariile care vor depăşi veniturile totale ale oraşului Oradea."

Miercuri, în urma negocierilor cu conducerea Spitalului Judeţean, toţi cei 40 de medici de la UPU Oradea şi-au retras demisiile.

Reporter: Bogdan Băcilă
Operator: Norbert Hegedus

Pe aceeași temă