Primăvara din ianuarie. În Baia Mare au înflorit ghioceii şi trandafirii

Data publicării:
ghiocei la moscova

Deși calendarul ne arată că suntem în plină iarnă, natura se încăpățânează să îl contrazică. În Baia Mare au apărut ghioceii, înfloresc trandafirii și a înmugurit până și liliacul - totul sub privirile mirate ale localnicilor. Mulți consideră că vremea caldă pentru această perioadă nu aduce nimic bun și se tem că florile vor avea de suferit în urma unui eventual îngheț.

 

 

Mihai Miclăuș a rămas surprins când în grădina casei au înflorit, săptămâna trecută, ghioceii: "În fiecare an, de fapt, avem ghiocei acolo, dar acum într-adevăr, dacă nu a fost zăpadă, au înflorit mult mai repede. În decembrie deja erau de vreo 3 centimetri afară din pământ."

Ca urmare a temperaturilor ridicate pentru această perioadă, și liliacul din curte a înmugurit deja. Cu cel puțin 6 săptămâni mai devreme, spune bărbatul.

"Suntem în ianuarie, dar e o atmosferă de primăvară. E prea devreme să vină primăvara. Cred că nu ne duce a bine. Dacă dă un frig mai târziu, ne-am cam dus cu recolta de fructe."

Primăvara a cucerit și grădina din fața blocului în care locuiește Halmi Ilonka. O dovedesc trandafirii care sunt înfloriți întruna de 8 luni.

"Întruna au înflorit, în continuu. Din cauza căldurii, cum n-a fost așa frig și, ia uitați, în continuu sunt în floare. Este cam ciudat, este cam ciudat încă, pe vremea asta, în ianuarie să avem..."

Oamenii au păreri împărțite. În vreme ce unii consideră fenomenul anormal, alții spun că au mai întâlnit ghiocei și pomi înmuguriți în ianuarie și în alți ani.

"- În Baia Mare tineți minte să fi fost ghiocei înfloriți?
- Da, da. Nu e o surpriză pentru mine care îmi amintesc din vremurile acelea", spune un localnic.

"- Înseamnă că e foarte cald.
- O fi normal?
- Nu e prea normal", consideră altul.

"Mă bucur. Nu aștept, nu vreau să fie iarna. Știu că nu e sănătos. Mă bucur și mi-e frică să nu vină un îngheț."

Meteorologii confirmă temerile și spun că în nopțile următoare temperaturile vor scădea mult sub 0 grade.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri