Primii la donarea de celule stem. Peste 1500 de bihoreni au decis să salveze viaţa celor bolnavi

Data publicării:
celule stem 070814

„Acest program vă oferă șansa de a salva o viață și dacă doriți să fiți găsită compatibilă cu cineva, în funcție de genele dumneavoastră și genele acelui cuiva, chiar aveți o șansă să salvați viața cuiva."

Aceste informații oferite de un psiholog le-au fost transmise tuturor celor care au donat sânge în Spitalul din Aleșd în cadrul campaniei începute de Centrul de Transfuzii din Oradea. Într-o singură zi peste 30 de persoane s-au înscris în Registrul Național al Donatorilor de celule stem după ce au înțeles importanța acestui gest. Printre ei se află şi un medic de la spitalul din Aleșd.

„Sângele nu se fabrică, nu e tratament să îl fabricăm, trebuie să îl dăm noi și trebuie să salvăm vieți cu sângele ăsta", spune Adel Alhaj, medic specialist.

„Sunt multe persoane și mai ales copii care au nevoie de acest tratament", este de părere un donator. „Nu se știe niciodată ce se întâmplă în viitor, să avem o asigurare."

În Bihor, anul trecut s-au înscris 900 de donatori de celule stem. Anul acesta s-au adăugat 600 de donatori. Celulele stem se recoltează din sânge și au capacitatea de a reface țesuturi afectate sau distruse de diferite boli, în principal cele de sânge.

„Avem experiența unei fetițe din Beiuș, a unei colege din județul Mureș, la care am fost implicați activ în promovarea de recrutare de potențiali donatori de celule stem. Amândouă sunt transplantate și au o evoluție bună", a specificat Ligia Burtă, directoarea Centrului de Transfuzii din Oradea.

Registrul Național al Donatorilor de celule stem a fost înfiinţat în România anul trecut. Până acum 4000 de oameni au decis să devină donatori chiar şi pentru pacienţii străini. Și asta pentru că baza de date poate fi accesată internațional și se pot căuta compatibilități între cetățeni din state diferite.

Reporter: Laura Breb
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri