Sari la conținut

Problemele construcţiei ridicate pe locul fostei pieţe Rogerius: apă infiltrată prin acoperiş şi zone vandalizate

De multe ori, proiectele realizate cu bani europeni arată mai bine pe hârtie decât în realitate. O demonstrează noua clădire de 20 de milioane de lei construită în locul fostei Pieţe Rogerius. Aceasta are probleme la partea de acoperiş, iar în spaţiul de promenadă de la ultimul nivel vandalii au rupt bucăţi din bordură şi au înfundat cu mizerii locurile goale. Şi la primul nivel, comercianţii au strâns un morman de lăzi din plastic.

La nici trei ani de la finalizarea lucrărilor la noua clădire a Pieţei Rogerius, au început să apară primele probleme.

"La ultimul nivel al clădirii, conceput ca un spaţiu de promenadă şi recreere, au fost rupte bucăţi de lemn din bordură", a observat Bianca Firezar, jurnalist Digi24 Oradea.

La rândul lor, comercianţii au transformat primul etaj al clădirii în spaţiu de depozitare. Într-o fotografie primită de la un telespectator se observă un morman de lăzi de plastic aruncate într-un colţ.

cutii din plastic

foto: telespectator Digi24 Oradea

Probleme sunt şi la o parte din acoperişul primului nivel, unde lipsesc mai multe bucăţi din placajul de lemn, iar apa a început să se infiltreze, spun administratorii pieţei.

"Înseamnă că nu au făcut lucrările cu materiale destule sau (...) nu au fost destul de atenţi. Trebuia să facă lucrările mai de calitate", consideră un localnic.

"Aşa se vandalizează la noi, doamnă! Dacă mergeţi în cimitir, rup crucile. (...) Ce să facem? Ăştia suntem noi", e dezamăgit un trecător.

"În tronsonul 1 de aici, de la piaţă, au avut loc nişte infiltraţii de apă. S-a întrunit o comisie din colegi de-ai noştri şi de la primărie, au constatat care este problema. Lucrarea fiind în garanţie, se vor face lucrări de reparaţii", a declarat Florin Alexandru, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Domeniului Public Oradea.

Mai precis, imobilul este în garanţie timp de zece ani, iar de reparaţii se va ocupa constructorul.

Clădirea de aproape nouă mii de metri pătraţi construită în locul fostei Pieţe Rogerius a fost inaugurată la finalul anului 2015. 70% din costuri au fost acoperite din fonduri europene.

"Cuprinde trei nivele cu opt sectoare pentru producători şi comercianţi, reprezentând aproximativ o mie de locuri. Valoarea contractului de finanţare a fost de aproximativ 20 de milioane de lei, din care 13 milioane de lei au reprezentat fondurile nerambursabile", a precizat Anca Grama, purtător de cuvânt al Primăriei Oradea.

Pe acelaşi model, în locul Pieţei Cetate va fi amenajat cu 7,7 milioane de euro un Centru de Antreprenoriat modern.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Norbert Hegedus