Sari la conținut

Probleme descoperite de OPC în pieţe. Zeci de vânzători au fost amendaţi în Oradea

Laptele vândut în flacoane de proveniență incertă a fost prima neregulă descoperită de comisarii OPC într-una din piețele din Oradea. Deși comercianții știu că nu au voie să-și vândă produsele în astfel de ambalaje, ei ignoră interdicția. Dar au o explicație:

"Toată lumea trebuie să aducă flacoane de unică folosință și clienții aduc flacoane de acasă să nu dăm noi, atât."

Comisarii OPC spun că laptele şi produsele lactate trebuie păstrate în vitrine frigorifice sau la temperaturile recomandate.

"Îl avem răcit la 4 grade; îl aducem de acasă răcit. Îl aducem de două ori, e ok laptele. "

Probleme au fost şi cu cântarele din pieţe. Unele lipseau, altele aveau verificarea metrologică expirată.

"Până în momentul de față au fost verificați în jur de 49 de operatori economici. S-au intocmit 45 de procese verbale de constatare a contravențiilor, în valoare de 65 de mii de lei", a confirmat Giani Bura, comisar-șef adjunct al CJPC Bihor.

Comisarii le-au cerut comercianţilor să remedieze mai multe deficienţe: "La legume fructe operatorii economici, producătorii trebuie să-și afișeze data recoltării pepenilor, legumelor ca să fiei proaspete și să informeze consumatorul. Ouăle se vând la temperatura mai mare decât este normal, nu este voie", a precizat Traian Bejan, comisar în cadrul Comisariatului pentru Protecția Consumatorului Bihor.

Clienţii au fost sfătuiţi de comisari să refuze produsele alterate şi să fie foarte atenţi la calitatea acestora, mai ales în perioadele caniculare. Comisariatul pentru Protecţia Consumatorului va continua astfel de controale pe tot parcursul verii.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Tiberiu Catrişcău