Probleme în sistemul informatic al CAS. Conectarea la servere şi citirea cardurilor se fac foarte greu

Data actualizării: Data publicării:
carduri de sanatate

Sistemul informatic al Casei Naționale de Sănătate creează din nou probleme. De aproape trei zile conectarea la servere și citirea cardurilor de sănătate nu funcționează decât foarte greoi. Nici medicii și nici pacientii nu mai au răbdare și așteaptă o soluție care nu poate veni decât de la București.

Pacienţii care au avut nevoie de consultaţii se plâng că sistemul de decontare cu cardul nu îi ajută şi astfel ajung să piardă timp aşteptând ca medicul să îi consulte.

"Foarte nasol! Nu poţi să mergi nici la farmacie, nici la medic; aici nu poate să-ţi dea o reţetă."

"Plătim CAS-ul la stat şi trebuie să beneficiem, nu?"

De cealaltă parte, medicii spun că nu pot să primească pacienţii la consultatii atât timp cât sistemul dă erori.

"Consultaţiile noatre nu sunt validate. Conform contractului casei, dacă întârziem mai mult de 72 de ore, aceste consultaţii practic se pierd si nu vor fi decontate. Mă simt umilit şi nu sunt lăsat să îmi fac treaba", spune doctorul Sorin Gulea, medic ORL din Braşov.

Problemele sunt aceleaşi în toată ţara. Medicii se plâng că prestează servicii care ar putea să nu fie decontate de casa judeţeană de asigurări. În plus, timpii de aşteptare la folosirea programului sunt din ce în ce mai mari.

"În acest moment problema este acest SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat - n.n.). Eu nu pot să validez servicii, să verific situaţia pacientului, asigurat sau neasigurat, în SIUI.
- CAS Bihor poate să intre în sistem?
- Nu, nici măcar CAS-urile judeţene nu pot intra în sistem", explică un medic bihorean.

Toate sesizările pe care medicii de familie le-au făcut Casei Naţionale în privinţa programului informatic au rămas fără rezultat. Într-un comunicat de presă, reprezentanţii CNAS spun că lucrează împreună cu dezvoltatorii de software la soluţionarea problemelor informatice.

Reporteri: Claudiu Loghin, Bogdan Băcilă
Operatori: Dan Dascălu, Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri