Sari la conținut

Procurorul-şef al Parchetului din Beiuş, arestat la cererea DNA Oradea

După 10 ore de audieri, prim-procurorul Parchetului Beiuş, a ajuns ieri de la DNA, direct în arestul Poliţiei. El este acuzat de luare de mită, şantaj, abuz şi instigare la abuz în serviciu, favorizarea suspectului şi fals în declaraţii. Printre atenţiile solicitate de procuror se numără inclusiv lemne de foc, asfaltarea drumului de acces la locuinţa personală şi racordarea la reţeaua de apă geotermală a oraşului

"În perioada 2009 - 2012, inculpatul Sabău Gligor Ioan, în calitate de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș, a pretins și primit diferite foloase necuvenite (lemne de foc, lemn de lucru, sume de bani, protejarea şi avansarea unei rude la locul de muncă, asfaltarea drumului de acces la locuinţa sa, racordarea locuinței personale la rețeaua de apă geotermală a orașului prin decontarea lucrării din bugetul local), în valoare totală de 36.703 lei, de la o persoană cu funcţie de conducere din cadrul primăriei Beiuş (denunţător în cauză)", se arată într-un comunicat al DNA.

Vecinii spun că îşi amintesc de lucrările de infrastructură din faţa casei procurorului. Toate investiţiile s-ar fi făcut pe chelutuiala primăriei Beiuş, spun procurorii DNA Oradea. Motivul: primarul oraşului ar fi avut nevoie de protecţie în dosarele pe rol de la Parchetul condus de prim procurorul Gligor Sabău.

"Toate acuzațiile pornesc de la denunțurile făcute de domnul primar Adrian Domocoș care l-a identificat pe domnul procuror Sabău ca principală sursă a necazurilor sale judiciare", spune Alexandru Lele, avocatul lui Gligor Sabău.

Acum o săptămână, când procurorii DNA Oradea au intrat inclusiv în biroul său, primarul Beiuşului spunea că nu este vizat de această anchetă: "Au fost doar două ordonanţe de ridicare de înscrisuri pe care le-am primit dimineaţă. Le-am dat colegilor din compartimente Urbanism şi Impozite Taxe, cuprinzând acte referitoare la autorizaţii, declaraţii de impunere pe care le-am şi predat reprezentanţilor DNA."

Procurorii DNA vorbesc şi de presiunile pe care şeful Parchetului Beiuş le făcea asupra mai multor persoane din jurul său. Practic, Gligor Sabău îşi repara casa de vacanţă, instalaţiile sanitare sau primea diverse cadouri, iar în schimbul atenţiilor, promitea că nu-şi va face datoria de procuror. 

Reporter: Bogdan Costea

Operator: Gabor Szilagyi