Sari la conținut

Producătorii autohtoni de fructe şi legume, preferați de cumpărători

Când e vorba de fructe și legume, românii recunosc că le apreciază și vor să le cumpere pe cele oferite de producătorii autohtoni. "Sunt naturale şi nu sunt tratate cu diferite substanţe", spun oamenii. Totuşi, clienţii recunosc că nu ştiu să facă diferenţa între produsele bio şi cele tratate. În schimb, agricultorii spun că plantele sunt stropite împotriva dăunătorilor, dar numai când acestea sunt în perioada de creștere și nu afectează rodul.

Una dintre doamnele care vând într-o piaţă din Oradea se ocupă de agricultură de 40 de ani și cultivă legume în grădina proprie. În această perioadă vinde ceapă verde, ridichi și usturoi din producția de anul acesta. Recunoaște că stropește plantele cu diverse substanțe, dar numai în perioada de creștere a acestora.

"Le stropim atunci când are 10 centimetri, după ce ies, după aia, nu. E musai, asta e o minciună cine zice că nu le stropește. Și eu dacă cumpăr ceva, fără să întreb, fără să-mi spună cineva, le spăl, nu? Și așa pun la fiert."

Un producător venit tocmai din Arad ca să-și vândă răsadurile în Oradea spune că se ferește să folosească ierbicid.

"Sunt foarte sensibile plantele, eu nu folosesc. E risc mare, se ofilesc, se îngălbenesc."

Susține însă că celelalte substanțe sunt utile împotriva dăunătorilor.

Clienţii vor să cumpere direct de la producători, pe considerentul că fructele și legumele oferite de aceștia sunt mai sănătoase.

"Și eu sunt tot de principiul ăsta că de la producători ar fi mai buni, dar nu ești sigur niciodată."

"- Ați prefera să cumpărați sau să găsiți în piață produse de la producători autohtoni?
- În general, da. Și cumpăr legumele cele mai prăpădite că alea sunt mai sigure."

Clienții recunosc că nu știu să facă diferența între producătorii veritabili și cei care aduc marfa din piețele engros.

"Le miros sau... nu pot să spun că știu bine diferența dintre...."

"Cumpăr.... și acum am cumpărat căpșuni, sunt din România, scrie acolo și am întrebat că de unde, a zis că de la Satu-Mare, apoi dacă minte ea, ce pot să zic."

În cea mai mare piață din Oradea, un kilogram de castraveți costă 8 lei, iar unul de roșii sau ardei - 10 lei. Kilogramul de căpșuni are prețuri între 6 și 12 lei.

Reporter: Anca Deac
Operator: Norbert Hegedus

Pe aceeași temă