Profit anual de 1.000.000 de euro, realizat de o firmă fără angajaţi a Primăriei din Oradea care administrează parcul industrial din oraş

Data publicării:
hala muncitor

Întins pe 120 de hectare, primul parc industrial din Oradea este administrat de firma EuroBusiness Park SA, deţinută în întregime de primăria locală.

"Prima societate din istoria municipiului ce a înregistrat profit fără să aibă angajați. A ajuns la o cifră de afaceri de peste un milion de euro deja. Cu 15 milioane de euro investiții publice s-au atras în Oradea investiții private de 180 de milioane de euro", a explicat Delia Ungur, managerul parcului industrial din Oradea (foto jos).

Banii pentru dezvoltarea parcului industrial din Oradea au fost obținuți în două etape. "Prima pentru 80 de hectare a doua direfența până la 120 de hectare. Banii au fost investiți în drumuri, electricitate, termoficare", susţine Marius Moș, şeful Direcției de Management Proiecte cu Finanţare Internațională. Jumătate din sumă o reprezintă fonduri nerambursabile, obţinute de administraţia locală.

După 7 ani, muncitorii au reuşit ca în acest an să termine întreaga infrastructură a parcului industrial. În total, au fost construiţi 7 kilometri de drumuri, 11 kilometri de reţele de apă şi canalizare, o staţie de transformare şi 1500 de metri de conducte de gaz.

"Dacă nu s-ar fi făcut acest sistem de utilități drumurile rețelele de apă, electricitate nici o companie nu ar fi venit să investească în câmp deschis", consideră Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea.

Acum 80% din Parcul Industrial din Oradea este ocupat de 33 de mari companii internaționale, care au angajat 3 mii de persoane. 20 dintre ele produc deja pentru piețele mondiale componente electronice, plăci cu circuite integrate şi aparatură pentru industria medicală și de apărare. Printre ele se numără giganţii americani Plexus şi Emersson, dar şi firme care realizează echipamente pentru concerne celebre, ca Samsung. Pe lângă amortizarea rapidă a investiţiilor în valoare de 7 milioane de euro, prezenţa acestor firme în Oradea a adus chiar profit administraţiei locale.

"Noi încasăm într-un an aproximativ 950 de mii de euro din impozitele pe salariile angajaților de la aceste companii. La 5 mii de angajați, câți ar urma să fie în anii următori, am încasa peste 1,5 milioane de euro anual numai din impozitul pe salarii", a calculat primarul Bolojan.

Ca să atragă investitori şi în celelalte două parcuri pe care le amenajează, Primăria Oradea a decis să investească în trei direcţii: construirea de noi hale, dezvoltarea unui sistem de transport în comun şi formarea meseriaşilor în şcolile profesionale din oraş.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiță
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri