Proiect al unui deputat bihorean: achiziții publice mai simple, fără SEAP

Data actualizării: Data publicării:
achizitii

Eficienţă, nu birocraţie. Asta cer primarii și funcționarii publici, prinși în ițele încurcate ale legii achizițiilor publice. Aceasta îi obligă să facă zeci de acte și să urmeze o procedură complicată chiar și pentru cumpărarea unui bec ori a produselor de strictă necesitate. Birocrația excesivă ar putera să devină istorie dacă proiectul unui deputat bihorean de modificare a legii va fi votat de Parlament.

Fie că e vorba despre o cutie de detergent, hârtie igienică, ciment sau cuie, niciunul din aceste obiecte de strictă necesitate nu poate fi cumpărat de o primărie decât prin Sistemul Electronic de Achiziții Publice, cunoscutul SEAP. Impusă prin lege, procedura este extrem de greoaie, spun funcționarii.

„Dacă ţi se strică la şcoală robinetul şi curge apa, trebuie să intri pe SEAP și poate îţi aduce din Tulcea robinetul, pentru că de acolo poţi să cumperi cel mai ieftin robinetul. Până atunci, 3-4 zile îţi curge apa în şcoală”, explică Odon Szabo, deputat UDMR de Bihor.

„Reprezentanţii unor primării se plâng de faptul că atunci când trebuie să cumpere din catalogul electronic mai multe produse, metodologia este una foarte complicată şi necesită multe operaţiuni”, a aflat Bogdan Costea, reporter Digi 24 Oradea.

„Am curajul să spun că este cea mai proastă lege avută în acest domeniu. Trebuie să facem foarte multe hârtii”, susţine Geza Batori, primarul comunei Borş.

Mai precis, după întocmirea referatelor de necesitate, verificarea preţurilor din catalogul electronic și studierea pieţei, e necesară întocmirea notelor justificative. Este emisă apoi o comandă fermă sau se încheie un contrat și se urmărește emiterea facturii și a procesului-verbal de recepţie.

Complicata procedură este dublată și de posibilitatea contestării licitației, care duce la la timpi lungi de aşteptare.

„Pot depune contestaţie şi, dacă pot depune contestaţie, aia durează, iar perioada de soluţionare e de cel puţin o lună de zile. Deci în 6 luni de zile nu am reuşit să finalizez o licitaţie mare - e foarte greoaie, complicată”, susţine primarul comunei Borş.

„Ar trebui modificat ceva pentru simplificarea achiziţionării strict a produselor care sunt de maximă urgenţă şi nu pot să stai fără bec 3 zile în primărie să poţi achiziţiona catalogul electronic”, consideră Ramona Boloş, consilier achiziţii publice la Primăria Sântandrei.

Cu o soluție a venit deputatul UDMR Szabo Odon, care a inițiat un proiect de modificare a actualei legi. Potrivit acestuia, va fi permisă cumpărarea unor produse mai scumpe, dar mai bune, și introduce pragul maxim de 10 mii de lei pentru produsele ori serviciile ce pot fi achiziționate fără să fie nevoie de licitații electronice.

„Poate fi puţin mai scump, dar este mult mai trainic; dacă realizezi o analiză pe termen lung a achiziţiei, se va dovedi că e mai ieftin”, este de părere deputatul Odon Szabo.

Proiectul ar putea fi supuse aprobării Parlamentului după încheierea vacanţei legislativului.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Florin Lucuţa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri