Sari la conținut

Proiect | Amenzi mai mari pentru refuzul legitimării şi dosar penal pentru înjurături sau semne obscene

Ministerul Afacerilor Interne vrea ca poliţiştii să aibă mai multe puteri, care să fie reglementate printr-o lege al cărui proiect este acum în dezbatere publică. Propunerile vin după ce în ultimul an tot mai mulţi agenţi au fost agresaţi în plină stradă.

Prin proiect sunt reglementate condițiile în care oamenii legii pot folosi armele și sunt propuse amenzi de până la 1500 de lei pentru cei care refuză să se legimeze.

Pe lângă aceasta, cine va înjura sau va arăta semne obscene către agenți ar putea avea dosar penal.

Alte propuneri se referă la condițiile de conducere la secție și la forța fizică pe care o pot folosi polițiștii. În plus, organele de ordine vor avea dreptul să intre pe o proprietate privată fără acordul proprietarului, dacă situaţia o cere.

În proiect apare şi folosirea de aparate cu electroşocuri entru imobilizarea infractorilor cu arme albe.

Până acum multe din aceste reguli erau cuprinse doar în reglementări interne ale Poliției.

Comisar-șef Alin Haniș, șeful Poliției Bihor: "Erau reglementate printr-o metodologie, iniţial. După aceea, au fost nişte proceduri elaborate la nivelul IGP şi credem că procedurile astea nu sunt foarte publice, sunt mai greu accesibile. Ministerul a luat decizia să le implementeze într-un proiect de lege unde sunt accesibile tuturor cetăţenilor. Ştiţi foarte bine că în România este obligatorie cunoaşterea legii. A legii, nu a ordinelor, nu a prrocedurilor poliţieneşti... Aplicarea corectă a acestor prevederi legale cu siguranţă ar duce la creşterea nivelului de siguranţă a cetăţenilor şi creşterea încrederii în Poliţie."

Reporter: Adrian Laboș
Operator: Constantin Gheorghiță

Pe aceeași temă