Proiect de succes. Amenajat cu 15 milioane de euro, parcul industrial a Oradei a creat 2400 de slujbe

Data publicării:
parc industrial 130315

Situat la câţiva kilometri de graniţa cu Ungaria, primul parc industrial al Oradei a fost amenajat începând cu 2011. Din cele 15 milioane de euro necesare, jumătate au provenit din fonduri europene. Cu aceşti bani au fost realizate pe 120 de hectare lucrări complexe de infrastructură, necesare ca investitorii să fie convinşi să vină în Oradea.

"Ca să existe un investitor pe un teren are nevoie ca să-și dezvolte afacerea pur și simplu de utilități, de drum, de reţea de apă, canalizare, curent electric", spune Dan Niederhoffer, inginerul Parcului Industrial din Oradea.

Marius Moş, managerul de proiect, completează: "Avem aproape 7 kilometri de drumuri interioare, rețele de energie termică 7,4 kilometri, canalizare menajeră 8,4 kilometri, rețea de apă 5,6 kilometri."

Astfel amenajată, zona era gata să găzduiască firme cu profil de producţie, care să creeze o mie de locuri de muncă. Aşteptările autorităţilor au fost cu mult depăşite. "Până azi s-au realizat 2.400 de locuri de muncă. Estimăm că la finalul investiilor, atunci când parcul va fi plin, cel puţin 4 mii de locuri de muncă să fi generat investiţiile", susţine Mircea Mălan, viceprimarul Oradei.

"Am reușit să atragem investiții străine de 200 de milioane de euro. Cele mai multe companii sunt în domeniul producției electronice, dar și companii ce produc echipamente industriale, companii din domeniul logistic", a detaliat Delia Ungur, managerul Parcului Industrial din Oradea.

Pe lângă locurile de muncă, acestea au plătit sume importante bugetului local. În 2014, din impozitele pe salarii, taxele de autorizare de construire și vânzarea de parcele în parcul industrial au intrat la bugetul local 15,4 milioane de lei. 

Succesul parcul industrial a determinat primăria să plănuiască înfiinţarea până în 2020 a două noi zone industriale. Ca să atragă şi mai mulţi investitori străini, autoritățile propun eliminarea taxa pe stâlp de 1% și reformarea sistemul de invâțământ preuniversitar și de meserii.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves

Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri