Proiect UDMR pentru convertirea creditelor la cursul istoric

Data actualizării: Data publicării:
cseke1

Creditele în valută luate în perioada 2005-2009 să fie convertite la cursul istoric. Este propunerea pe care UDMR a făcut-o în 2013, dar care abia acum va fi dezbătută de Camera Deputaţilor. Anunţul a fost făcut azi de senatorul de Bihor Attila Cseke, care s-a referit la împrumuturile făcute în orice fel de monedă străină. Cseke a vorbit şi despre solicitarea Uniunii de cartografiere a întregii reţele de utilităţi publice.

Attila Cseke a ţinut să le amintească politicienilor din PSD şi PNL, care propun o lege privind convertirea creditelor valutare la cursul istoric, că în 2013, UDMR a avut o iniţiativă de acest fel. Aceasta se află acum, pentru validare, la Comisia de Buget din cadrul Camerei Deputaţilor.

Proiectul prevede posibilitatea ca împrumuturile luate în perioada 2005-2009 să fie recalculate la cursul din data încheierii contractului. Cei mai afectaţi sunt cei care şi-au luat credite în franci elveţieni.

"Este o creştere de 70-80% faţă de cursul istoric. Tot ce s-a plătit până acum pe baza acelui contract de credite încheiat rămâne plătit, urmând ca după această convertire ratele să scadă", a explicat Attila Cseke.

Senatorul UDMR de Bihor a vorbit şi despre statutul serviciilor comunitare, unde UDMR a venit cu câteva amendamente pentru îmbunătăţirea legii, care va fi dezbătută săptămâna viitoare. Unul dintre ele se referă la obligativitatea realizării unui set de date spaţiale, care să vizeze cartografierea reţelelor de apă, canalizare sau gaz.

În acest fel, Attila Creke spune că nu s-ar mai produce incidente precum cel de la reabilitarea drumului dintre Marghita şi Tăşad. "S-a săpat, s-a refăcut tot drumul, s-a săpat până la un metru, s-a decopertat tot, iar lucrările au stat pe loc două luni pentru că s-a descoperit o conductă care făcea parte din reţeaua de utilităţi publice ,dar de care nimeni nu ştia."

Iniţial, proiectul presupunea ca autorităţile locale să primească din partea firmelor care gestionează utilităţile publice, arhiva de dinainte de 1989. Politicienii UDMR au obţinut însă o amânare cu 6 luni a finalizării situaţiei.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri