Propunere | Datoriile la întreţinere, trecute în Cartea Funciară

Data actualizării: Data publicării:
case apartamentel bloc

Datoriile mai mari de 3 mii de lei şi mai vechi de trei luni să fie trecute în cartea funciară. În plus, un proprietar să nu mai poată scăpa de restanţele la întreţinere dacă vinde apartamentul în urma unei executări silite sau a unei sentinţe judecătoreşti. Sunt două din cele 20 de propuneri făcute de asociaţiile de proprietari din Oradea pentru modificarea legii care le reglementează activitatea. În acest fel vor fi evitate situaţiile neclare, spun iniţiatorii.

129 de propuneri au fost formulate în urma întâlnirilor dintre reprezentanţii asociaţiilor de proprietari din Oradea şi viceprimarul Mircea Mălan. Printre acestea, cea care reglementează situaţia apartamentelor vândute prin executare silită sau în urma unei hotărâri judecătoreşti. Dacă până acum, proprietarul scăpa în acest fel de datorii, în viitor va trebui să prezinte o dovadă că a achitat restanţele către asociaţiile de proprietari sau către furnizorii de servicii publice.

"Situaţie în care multe dintre apartamentele a căror proprietari aveau datorii au fost înstrăinate către alte persoane, persoane care, practic, nu mai aveau obligaţia de a plăti datoria care i-a revenit fostului proprietar", susţine Mircea Mălan, viceprimarul municipiului Oradea.

O altă propunere menită să oprească acumularea unor datorii de zeci de mii de lei se referă la obligaţia administratorului asociaţiei de proprietari de a cere notarea în cartea funciară a datoriilor mai mari de trei mii de lei şi mai vechi de trei luni.

"Ea devine opozabilă pentru oricine vrea sau achiziţionează acel imobil (...) şi practic reprezintă o posibilitate de protecţie suplimentară", spune viceprimarul Mălan.

20 dintre propuneri au fost selectate de o comisie formată din reprezentanţii primăriei şi cei ai asociaţiilor de proprietari. Lista acestora va fi înaintată deputaţilor bihoreni şi Asociaţiei Municipiilor din România. Propuneril ar urma să fie discutate în Camera Deputaţilor şi mai apoi incluse într-un proiect de lege.

Reporter: Adrian Ciucuriţă
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri