Propuneri PSD pentru Oradea: burse pentru elevi şi tarife de parcare diferenţiate

Data actualizării: Data publicării:
conferinta psd

Burse pentru elevii din Oradea şi tarife de parcare în oraş diferenţiate, în funcţie de zonă. Sunt propunerile consilierilor locali PSD, în contrapartită cu refuzul municipalităţii de a acorda bani şcolarilor şi cu iniţiativa creşterii abonamentelor de parcare cu peste 20 la sută. Reprezentanţii social democraţilor recunosc însă că proiectele lor au mici şanse să treacă de plenul Consiliului Local, acolo unde liberalii deţin majoritatea absolută.

3.500 de elevi din Oradea ar putea primi burse în valoare totală de aproximativ două milioane de lei în fiecare an. Acestea ar urma să fie împărţite în patru categorii - sociale, de studiu, de merit şi de performanţă. Valoarea burselor va începe de la 50 de lei pentru cele sociale şi va ajunge la 100 de lei pentru cele de performanţă.

Consilierii locali ai PSD susţin că aceşti bani contribuie la creşterea promovabilităţii la Bacalaureat, iar Timişoara şi Cluj-Napoca sunt două exemple unde se acordă aceste burse.

Liviu Sabău, consilier local PSD Oradea: "Este o iniţiativă pentru a ajuta familiile tinere. Este o iniţiativă pentru ca Oradea să devină un oraş mai atractiv în rândul tinerilor. Un oraş în care să oferim toate motivele ca tinerii după terminarea liceului să rămână aici la facultate."

Adrian Negrea, consilier local PSD Oradea: "Ca şi rezultate dacă vă uitaţi pe rezultatele examenelor de Bacalaureat se vede că în Cluj rata de promovabilitate este de peste 80 la sută. În Oradea, rata de promovabilitate este în jur de 60 la sută."

Consilierii PSD au atacat şi iniţiativa edililor de a majora cu peste 20% abonamentele de parcare din oraş, pe care le consideră justificate doar în zona centrală. Aceştia propun, în schimb, un sistem diferenţiat de plată, în funcţie de zona din oraş.

Liviu Sabău, consilier local PSD Oradea: "Nu putem fi de acord ca un orădean care parchează în Ioşia sau parchează în Nufăru sau în Velenţa, în Rogerius, să plătească acelaşi tarif de parcare ca şi cum ar parca în centru."

Iniţiativa PSD de a se acorda burse elevilor din Oradea va trece joi prin votul Consiliului Local. În schimb, un proiect de hotărâre legat de regulamentul de parcare va fi prezentat de consilierii social-democraţi într-o viitoare şedinţă a legislativului.

Reporter: Adrian Ciucuriţă
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri