Protectorul nevoiașilor vrea să renunţe la binefaceri după ce a fost amendat de DSP Bihor

Data publicării:
protector pasca 280415

Acum nouă ani, Viorel Pașca și-a pus locuința din satul Dumbrava la dispoziția persoanelor care au rămas pe drumuri, fără familie și fără un acoperiș deasupra capului. Cu ajutorul donațiilor, a reușit să renoveze șapte case în localități învecinate, unde i-a cazat pe nevoiași și pe cei bolnavi. Tot cu banii primiți de la binevoitori și cu sprijinul voluntarilor, le oferă trei mese pe zi, asistență medicală și medicamente.

"Sunt trimiși de spitale, pentru că nu au unde să îi trimită când trebuie să îi externeze, nu-i preia nimeni. Nici o instituție a statului nu preia un om din spital dacă nu are pensie, dacă omul e bolnav, fără familie", spune Viorel Paşca.

Printre beneficiari se află Francisc Fekete, un fost ofițer în vârstă de 65 de ani. Acum patru ani, medicii care l-au îngrijit după o pneumonie gravă l-au îndrumat spre casa de binefacere a familiei Pașca.

"Cine spune că aici nu e bine e mincinos, e ceva care nu este adevărat, condițiile sunt foarte bune: este căldură, este curățenie."

În cei nouă ani de când se ocupă de soarta nevoiașilor, Viorel Pașca a îngrijit peste 600 de persoane.

"Am venit aici pentru că băiatul meu a plecat în Germania, după aceea în Spania."

"În ultimii trei ani am stat pe stradă și am dormit prin locuri sinistre: prin cimitir, prin șanțuri, indiferent unde puteam. La domnul Viorel este casă de ajutor, nu plătesc nimic, pot să stau până la adânci bătrâneți."

Localnicii apreciază ceea ce face Viorel Pașca și chiar lucrează ca voluntari pentru el.

"E bun, foarte bun și el și familia lui."

Cu toate acestea, Viorel Pașca vrea să renunțe la activitatea de binefacere, după ce anul trecut Direcția de Sănătate Publică l-a amendat cu 5 mii de lei și i-a cerut să respecte mai multe condiții.

"Lipsesc următoarele componente funcționale: serviciu de primire, serviciu de asistență medicală, servicii gospodărești. Nu s-a putut pune la dispoziția organelor de control un contract prestări servicii cu un medic. Personalul voluntar nu prezintă fișă de aptitudini", a detaliat Daniela Rahotă, directoarea DSP Bihor, neregulile descoperite la un control din 2014.

"Cum să faci din o casă cu cinci camere, unde locuiesc 15 bolnavi, cum să asiguri tot ce se cere pentru a fi autorizat: sală de primire, sală de tratament, sală de mese. Și unde pun bolnavii? Eu nu vreau să îi pun în stradă, dar dacă cei de la DSP spun că nu am voie să îi îngrijesc, probabil că vom ajunge să îi punem în stradă", susţine Viorel Pașca.

Bărbatul a obținut în justiție anularea amenzii, dar juriştii Direcției de Sănătate Publică au făcut apel, care urmează să se judece la Tribunalul Bihor. Dezamăgit de atitudinea autorităților, bihoreanul este dispus să lase trei case din localitatea Dumbrava cu bolnavi cu tot în grija statului.

Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri