Sari la conținut

Protest amânat la Ambulanța Bihor. Ministrul Sănătății a anunțat că trimite corpul de control la Oradea

La mijlocul săptămânii trecute, președintele Federaţiei Naţionale Sindicale Ambulanţa s-a întâlnit la București cu ministrul Sănătății. Gheorghe Chiș i-a solicitat acestuia să trimită la Ambulanța Bihor corpul de control. Acesta trebuie să verifice situația creată după ce toți angajații au fost dați în judecată de conducerea Ambulanței din cauza unor sporuri de noapte calculate greșit între 2011 și 2015.

"Efectuarea de urgență a unui control de corpului de control al ministrului Sănătății în vederea aspectelor semnalate și stabilirea măsurilor legale care se impun. Am cerut în scrisoare demiterea conducerii interimare și organizarea concursului la nivel național", afirmă Gheorghe Chiș, președintele Federaţiei Naţionale Sindicale Ambulanţa.

În replică, Gheorghe Pintea, managerul Ambulanța Bihor, a declarat: "Nu am absolut nimic de ascuns, nu am nici o problemă să vină oricine în control. Orice instituție care are drept de control la noi, sunt bine primiți și le voi pune la dispoziție toate documentele!"

Gheorghe Chiș susține că actualul manager al Ambulanței Bihor a fost numit politic ca interimar , dar a depășit perioada legală în care ar fi putut asigura interimatul. Trebuia organizat un concurs pentru ocuparea postului, susține sindicalistul.

"De ce la CAS Bihor, când l-au dat jos pe directorul Ionuț, au trebuit să pună interimar și l-au pus din interior? De ce aici la Ambulanță nu s-a pus din interior", se întreabă Nicolae Morgovan, liderul BNS Bihor.

Acuzele vin și din partea managerului Ambulanței Bihhor, care susține că Gheorghe Chiș ar fi încasat bani fără să lucreze

"Din 2010 până în 2015 domnul lider sindical nu apare pe nici un document pe nici un grafic! Să fie foarte clar! Dacă dânsul spune că a lucrat trebuie să facă dovada că a lucrat."

Liderul de sindicat recunoaște că a fost o perioadă în care a luat bani fără să fie la post. Spune însă că atunci a muncit la noul sediu în care trebuia să se mute instituția în 2013.

"Am fost etichetat acolo că am semnat condica și nu am fost pe tură. Dacă aici este o problemă, aici da, las organele competente să mă sancționeze!  Am făcut eforturi supraomenești personal, am lucrat împreună cu cei de la garaj; eram în salopetă la 12 noapte, și zilnic, da mi-am permis să-mi păstrez tura să nu pierd la salariu", susţine Gheorghe Chiș.

Corpul de control al ministrului Sănătății ar putea veni la Oradea în cursul acestei săptămâni.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi