Sari la conținut
News Alert

Protest în Oradea. Peste 200 de persoane au scandat împotriva proiectelor amnistiei şi graţierii

Peste 200 de orădeni au protestat aseară în Piaţa Unirii faţă de proiectele Guvernului privind graţierea şi amnistia. Pe un frig pătrunzător, au scandat lozinci împotriva modificării Codului Penal prin ordonanţe de urgenţă.

3

Un episod mai tensionat a avut loc atunci când reprezentanţii Jandarmeriei le-au cerut participanţilor să completeze un formular, pe care să-l depună la sediul instituţiei, cu trei zile înainte de a ieşi în stradă.

"- În loc ca noi să avem aici un moment care să fie din partea poporului, noi avem un moment în care ne spuneţi că, pe viitor, trebuie să completăm nişte formulare.
- Noi suntem aici ca să vă protejăm, doar ca să vă protejăm.
- Se simte cineva protejat?"

Reprezentanţii jandarmilor nu au dat totuşi amenzi şi nici nu au încercat să oprească mişcarea de protest. Pe o temperatură de -5 grade, orădenii participanţi la acţiune au încercat să se încălzească într-un marş în jurul statuii lui Mihai Viteazul.

"Este ilegal, este neconstituţional! Acest Guvern abuzează de faptul că două partide au creat o alianţă şi o majoritate în Parlament, iar aceste partide cred că pot să dea ţara peste cap."

"Cum să nu fie periculoasă o lege cu dedicaţie, care probabil va fi abrogată în cel mai scurt timp, dar pentru că cineva trebuie să profite de ea, se face?"

Protestatarii s-au declarat dezamăgiţi de clasa politică, dar au găsit şi alţi vinovaţi pentru situaţia din ţară.

"Unele televiziuni sunt foarte vinovate, de asemenea CNA, care nu face nimic."

"Nu există un Guvern capabil din '90 încoace, care să ne reprezinte. A fost o mică tentativă un an de zile, cu un guvern tehnocrat, la care i s-a dat la picioare. Acum iar ne-am întors cu 20 de ani în urmă."

Protestul a durat mai bine de o oră şi jumătate. Participanţii sunt decişi să se întoarcă în piaţă, dacă Guvernul nu renunţă la ceea ce ei numesc "legi cu dedicaţie".

Reporter: Bogdan Bãcilã
Operator: Robert Rezmuves

Citiţi şi: Ce urmărește Dragnea? Președinte. Anul acesta! 

              Ce va face Liviu Dragnea mai departe

 

Pe aceeași temă