Protest la început de an universitar. Studenţii din Oradea au afişat un banner prin care cer 6% din PIB pentru învăţământ

Data publicării:
BETA protest univ deschidere

Pe gardul sălii de sport a Universităţii din Oradea, unde avea loc festivitatea de deschidere a noului an universitar, studenţii au afişat un banner prin care cereau ca învăţământului să-i fie alocate 6 procente din produsul intern brut.

"Procentul care se dă de către guvernul României este de 3,26% din PIB şi nici măcar acele fonduri care sunt alocate nu ajung în visteria educaţiei. Deci, practic vorbim de o dublă subfinanţare", explică Marius Deaconu, comisar educaţional al Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România.

Studenţii spun că lipsa banilor duce la creşterea taxelor pe care trebuie să le plătească. "Şi anul acesta au crescut taxele la Universitatea din Oradea, a crescut şi taxa de cămin", atrage atenţia Roland Olah, preşedintele Asociaţiei Studenţeşti "Gheorghe Şincai" din Oradea, care avertizează: "Ne-am hotărât ca, începând cu acest an universitar, vom organiza diferite proteste în vederea obţinerii şi respectării Legii Educaţiei."

Şi dascălii resimt subfinanţarea din învăţământ

Sărăcia din sistemul de învăţământ este resimţită şi de dascăli. În urma măsurilor luate pentru ieşirea din criza financiară, Universitatea din Oradea are în acest an 1344 de posturi didactice, cu peste 200 mai puţine decât anul trecut.

"Profesorii sunt foarte afectaţi de aceste zvonuri pesimiste legate de problemele financiară şi sper ca ministerul să găsească resursele financiare pentru rezolvarea acestor probleme", spune Cornel Antal, profesor la Universitatea Oradea.

Rectorul Universităţii Oradea, Constantin Bungău, susţine că "avem nevoie de infrastructură, avem nevoie de salarii normale, fireşti, pentru cadrele didactice pentru că altfel nu se poate face un învăţământ de calitate."

În acest an universitar, 5 mii de noi studenţi vor urma cursurile facultăţilor in cadrul Universităţii din Oradea.

reporter: Andrea Crişan
operator: Gabor Szilagyi
editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri