Sari la conținut

Protestul ambulanțierilor

Ambulanţa are nevoie de ajutor! Joi, timp de o oră, medici, asistenţi şi şoferi de ambulanţă au protestat în faţa sediilor pentru a trage un semnal de alarmă. Sirenele au răsunat în multe dintre oraşele mari ale ţării.

În Baia Mare, aproape 100 de medici, asistente, ambulanțieri și personal TESA de la Serviciul de Ambulanță Maramureș au ieșit în fața sediului. Oamenii se plâng că îşi pun zilnic viata în pericol când merg la intervenţii cu maşini care au chiar şi 700 de mii de kilometri la bord.

Una dintre cele mai mari nemulţumiri este, însă, legată de bani. Potrivit noului regulament de sporuri publicat de Ministerul Sănătăţii, veniturile protestatarilor vor scădea de la 1 ianuarie 2018 prin diminuarea sau chiar tăierea sporurilor. În plus, vor rămâne şi fără tichetele de masă.

Protestul nu a afectat în niciun fel activitatea Ambulanței. Astfel de mișcări sindicale au avut loc și la Oradea.

Gabriel Iftenie, lider de sindicat Ambulanța Maramureș: "Ne-au promis creșteri, n-am cerut noi creșteri. Acum am cerut doar să rămâna salariul la nivelul care este. Ne-au promis că va fi ok, acum sporul de la 85% scade la 30%, deci este o diminuare de aproximativ 25% a salariilor. Apoi, parcul auto nu s-a schimbat, cum au zis și colegii mei, mașini cu 800-900 de mii de kilometri. (Dacă doleanțele nu vor fi ascultate) În data de 4 octombrie, ne-am organizat, o să fie miting organizat la București."

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş