Protestul transportatorilor față de scumpirea RCA. Peste 100 de vehicule de transport au ieșit pe străzile din Baia Mare

Data publicării:
protest transportatori

Timp de mai bine de o oră, camioanele şi autocarele au blocat mai multe străzi din Baia Mare, în încercarea de a atrage atenţia asupra scumpirii asigurărilor auto.

"- De ce protestați?
- Pentru RCA-ul foarte mărit.
- De la cât la cât?
- De la cinci mii de lei a ajuns la două sute de milioane, la 20 de mii de lei, în șase luni", susţine Marian Nemeș, administratorul unei firme de transport.

"Avem aici un exemplu al unei colege de-ale noastre. Un M2 are cea mai ieftină ofertă de asigurare - la 22.749 de lei, plătită într-o singură tranșă, deci nu în rate."

Doru Todoca lucrează de 20 de ani în transporturi și administrează o firmă care are 40 de camioane. Încă nu i-au expirat vechile polițe RCA, dar de luna viitoare se așteaptă la cheltuieli suplimentare.

"Acum, cu scumpirea polițelor RCA, nu știu cum o să le acoperim. Nu știu... ne împiedică, adică... o să ne mutăm activitatea în alte țări, ori, nu știu. Nu știu cum va fi", susţine bărbatul.

Petre Pop, administratorul unei firme de transport: "Cheltuielile pe RCA au urcat cu 400 la sută în ultimii trei ani. În 2013 era undeva în jur de 35 - 40 de milioane, în funcție de camion, și acum e de la 200 de milioane la 220 de milioane."

Cosmin Lakatos, președintele sindicatului șoferilor Maramureș: "Noi cerem respectarea protocolului ASF - asiguratori - transportatori, care s-a încheiat pe 21 decembrie la București. Și ASF nu a vegheat la respectarea acestui protocol în care prevedea ca firmele de asigurări să nu poată crește nejustificat polițele RCA."

Acesta a fost al treilea protest al transportatorilor din Maramureş, care sunt hotărâţi să-l extindă în întreaga ţară şi să blocheze cele mai importante drumuri naţionale.

Reporteri: Izabela Jurasko, Adrian Ciucuriţă
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri