Rabla 2017, ocazie de afaceri cu maşini vechi

Data actualizării: Data publicării:
rabla

Cu câteva zile înainte de startul Programul Rabla 2017, internetul e plin de oferte pentru cei care vor să beneficieze de prima de casare. Proprietarii unor maşini vechi au găsit momentul prielnic să scape de bătrânele vehicule şi le vând cu preţuri cuprinse între câteva sute de lei şi 500 de euro. Cumpărătorii le pot casa şi obţin în schimb vouchere de 6500 de lei. În timp ce unii folosesc aceste documente ca să cumpere o maşină nouă, alţii le vând mai departe.

"Preţul de vânzare este de 2000 de lei. Anunţul este pe 2.500, dar ca să scap şi eu de el şi să fie şi lumea mulţumită la 2.000 de lei îi dau drumul şi am scăpat de el."

Acest bărbat şi-a casat maşina mai veche de opt ani, iar acum vrea să vândă voucherul primit. Cere 2.000 de lei pentru documentul care garantează o reducere cu 6500 de lei a preţului unui autoturism nou. Ca el procedează sute de persoane, care şi-au postat astfel de anunţuri pe internet.

Alţii nu mai vor să se încurce în birocraţie şi îşi pun la vânzare maşina. Astfel, cumpărătorul e cel care se ocupă de formalităţile pentru obţinerea primei de casare.

"Clientul se va înscrie la un dealer autorizat, iar în urma înscrierii, acesta va primi o notă de acceptare. Cu această notă de acceptare se va prezenta la un centru autorizat de dezmembrări în care el va primi un certificat de distrugere, iar cu acel certificat, va radia maşina. În urma radierii, validarea este completă şi poate beneficia de prima de casare", a detaliat Dan Tudose, reprezentantul unui dealer auto.

Anul acesta, programele Rabla şi Rabla Plus vor demara pe 18 mai.

Pe lângă voucherul de 6500 de lei, statul oferă un ecobonus de 1.700 de lei, dacă motorul este hibrid şi, încă unul de 1.000 de lei, pentru o maşină cu emisii reduse. În cazul Rabla Plus, statul subvenţionează cu 4.500 euro cumpărarea unui autoturism electric hibrid şi cu 10.000 de euro unul electric pur.

Prin programul Rabla şi parcările pot scăpa de maşinile abandonate. Numai anul trecut, peste 300 de orădeni au primit notificări pentru a-şi muta maşinile uitate pe domeniul public.

"În Oradea sunt zeci de maşini vechi ca şi aceasta care nu au mai fost folosite de ani de zile şi care ocupă degeaba locurile de parcare din oraş. Prin Programul Rabla, proprietarii acestora pot să le ducă la casat şi să valorifice mai apoi voucherele obţinute", a aflat Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.

"În cursul anului 2017, 120 de proprietari de autovehicule au fost somaţi. Patru autovehicule au fost ridicate, iar pentru restul urmând a se proceda în consecinţă", a declarat Monica Ambro, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Oradea.

Ministerul Mediului a alocat un buget de 180 de milioane de lei pentru Programul Rabla Clasic şi de 45 de milioane de lei pentru Rabla Plus.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri