Raritate | O văcuță a fătat patru viței, într-un sat din Maramureş

Data actualizării: Data publicării:
RAW_VACA_EROINA_160617

Întâmplare extrem de rară într-un sat din Maramureș. Văcuța Sura a devenit vedetă peste noapte, după ce a fătat 4 viței, dintre care 3 au supraviețuit. Veterinarii spun că probabilitatea dezvoltării unor cvadrupleți este de 1 la 11 milioane de capete de bovine. Localnicii spun că nu au mai văzut niciodată așa ceva, în timp ce proprietarul se declară mândru că în gospodăria lui a avut loc o astfel de întâmplare.

"- Cât a durat?
- Apoi cam o oră, nici nu. 45 de minute.
- Și ați văzut că iese primul…
- Iese primul…a mai stat trei minute-patru, a ieșit al doilea și tot așa până au ieșit toți", povesteşte Sorin Nechita, proprietarul vițeilor.

În total 4 vițeluși, 2 femele și 2 masculi, care au cântărit fiecare la naștere aproximativ 15 kilograme și dintre care 3 au supraviețuit. Silviu Nechita crește vaci de peste 30 de ani, însă la cvadrupleți nu se aștepta.

"Am stat și m-am mirat și eu…să vezi 4 viței la o vacă, cam mult. D-apoi văcuța, vacă bună de lapte, harnică…de aia a făcut 4 viței."

"- N-am mai întâlnit până acum, de când profesez, din 1999, să fie 4 viței la o vacă.
- Cât de rare sunt?
- Sunt foarte rare. Deci aproximativ 1 caz cam la 11 milioane", susţine dr. Silviu Tuns, medic veterinar.

Văcuța Sura are aproape 8 ani și de trei zile, de când i-a adus pe lume pe cei patru viței, e o adevărată vedetă în satul Boiu Mare, din Maramureș.

"Sunt bătrână, chiar bătrână, dar nu am auzit așa ceva… 4 viței să fete. Amu' hai că câte doi mai merge, dar nici 3 nu am auzit, d-apoi 4", spune o bătrână din sat.

Vestea s-a răspândit repede printre localnici, iar acum prin sat circulă fotografii cu vițelușii.

"- A mers nepotul și mi-a făcut poze și mi-a adus să-i văd și eu cât sunt de mândri.
- Vă plac?
- Da, da, ne plac că sunt foarte mândri și a fost foarte cu noroc."

Deși în mod normal o vacă fată cel mult doi viței, specialiștii spun că cvadrupleții nu reprezintă o anomalie a naturii, ci doar o raritate. Cei 3 viței care au supraviețuit sunt sănătoși, mănâncă lapte cu biberonul de 3 ori pe zi, sunt extrem de ageri și se joacă toată ziua.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri