Râuri de gunoaie. După topirea zăpezilor, tone de deşeuri au fost aduse de ape

Data publicării:
gunoi rauri

După ce topirea zăpezilor a dus la apariţia unor sloiuri uriaşe şi a riscului de inundaţii pe mai multe râuri din Bihor, angajaţii de la Apele Române se confruntă cu o nouă problemă. Apele umflate au adunat cantităţi uriaşe de flacoane şi deşeuri, care au fost aruncate pe maluri ori s-au strâns în zona stăvilarelor. Ca acestea să nu fie blocate, muncitorii sunt obligaţi să adune cu bărcile toate gunoaiele aduse de ape.

Înarmaţi cu furci, angajaţii Apelor Române muncesc din greu să cureţe albiile sufocate de gunoaiele aduse de apele umflate. Flacoanele de plastic plutesc peste tot, iar deşeurile s-au strâns mai ales în zona malurilor. Acolo unde sunt stavilare, muncitorii trebuie să se urce în barcă şi sa meargă până în mijlocul apei.

"Acolo unde mai avem stăvilare suntem nevoiţi să le ridicăm; grătarele de curăţare nu pot fi pornite şi toată treaba asta trebuie făcută manual", explică Anca Mihociu, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri.

Dacă muncitorii nu ar interveni, deşeurile ar bloca instalaţiile şi există riscul ca apele să se reverse.

"Cei care se ocupă de cursurile de apă scot din stăvilare, pentru ca acestea să nu se blocheze, tone de deşeuri. Ele sunt formate din materiale de construcţii, flacoane, pungi şi chiar obiecte de vestimentaţie, haine şi încălţăminte", a observat Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.

Toate mizeriile sunt aruncate în apă de locuitori ai unor aşezări prin care trec râurile sau văile. Deşi primăriile au încheiat contracte cu firme de salubritate care să colecteze deşeurile de la populaţie, mulţi folosesc albiile ca halde de gunoi.

"Acolo se duc gunoaiele cu carul, cu căruţa, cu căruciorul", spune un localnic, în timp ce altul susţine că: "foarte mulţi cetăţeni care merg la pescuit sau agrement pe malul apei aruncă deşeurile şi le lasă acolo; efectiv nu le adună"

Autorităţile îi pot amenda pe cei care aruncă deşeurile în râuri doar dacă îi surprind în flagrant delict, ceea ce de cele mai multe ori este de-a dreptul imposibil. În schimb, edilii sunt sancţionaţi dacă nu iau măsuri de curăţare a locurilor unde sunt adunate ilegal gunoaie. Primăria din Nucet s-a conformat după controlul Gărzii de Mediu.

"Am reuşit să luăm măsuri, în sensul că am reuşit să curăţăm acele locuri de pet-uri, am făcut curăţenie. Am pus câteva ţarcuri cu pase de sârmă pentru colectarea selectivă a pet-urilor. S-au montat în acelaşi timp panouri de atenţionare suplimentare", a precizat Dănuţ Lazea, primarul oraşului Nucet.

Autoritãţile de mediu propun efectuarea unor controale periodice, realizate de mai multe instituţii, prin care sã se urmãreascã permanenta curãţare a malurilor de cãtre primãrii.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri